Witam wszystkich forumowiczów.
Zwracam sie do znających materię wentylacji od podszewki i projektantów z ogromną prośbą o podanie informacji o to co powinien zawierać projekt instalacji nawiewnej ogólnej?
Moje pytanie jest nieprzypadkowe, otrzymałem właśnie do odbioru 5 projektów instalacji wentylacji nawiewnej do budynków biurowych (instalacje w całych budynkach i częściowa - w zależności od tego czy budynki są nasze, czy dzierżawimy część pomieszczeń np. piętro). No i po przeczytaniu (zapoznaniu się z ich treścią - nie jestem projektantem) mam do nich sporo uwag dotyczących braków w zawartości, oto one:
1. brak wyliczeń zapotrzebowania na powietrze w części opisowej (brak bilansu przepływu powietrza)- informacje o zakładanej ilości powietrza (m3/h) naniesione na rzuty pięter (niestety brak informacji na podstawie czego przyjęto taką ilość powietrza)
2. brak części projektów instalacyjnych (C.O. i energia el.)
do zaprojektowanej instalacji wentylacji ( czyli zapodano układ a nie zaprojektowano do niego zasilania w ciepło i elektryczność - ograniczono sie tylko do 2ch zdań w wytycznych branżowych)
Z tego co pamiętam ( nie jestem projektantem powtarzam ;) ) to każdy projekt winien być kompletny z punktu widzenia celu któremu ma służyć czyli winienem domniemywać że jeśli ta instalacja wykonana w oparciu o ten projekt miałaby działać
to powinny znaleźć sie projekty podłączeń.
Parę słów uzupełnienia - wielu z was i słusznie uważa ze to co powinno znaleźć sie w projekcie powinno być zawarte w umowie na wykonanie ale w mojej umowie było zapisane ze ma być projekt, przedmiary i kosztorys inwestorski tyle ze nie było nigdzie szczególnie zaznaczone ze projekt ma obejmować poszczególne branże. Jak rozgryźć takiego fuzla ??
Wszelkie konstruktywne uwagi i pomysły mile widziane :)
Dzięki wielkie za pomoc. Radek.