Witam wszystkich forumowiczów :)
Noszę się z zamiarem położenia instalacji centralnego ogrzewania w nowowybudowanym domku jednorodzinnym, jednak mam kilka poważnych dylematów, ponieważ zdania wypytywanych przeze mnie specjalistów są dość rozbieżne. Proszę o opinię i uwagi na podane zagadnienia:
1) piec z podajnikiem na ekogroszek o mocy ok. 2-2.5 kW - co sądzicie na temat pieców oferowanych w Castoramie (m.in. marka Zębiec) w cenie ok. 6000 zł? Czy są one wystarczająco trwałe i mają przyzwoitą wydajność, czy może lepiej trochę dopłacić przy zakupie do pieca renomowanej firmy (np. Ling Duo czy Taurus)?
2) ogrzewanie podłogowe - czy warto stosować je we wszystkich pomieszczeniach w domu (poza suszarnią)? Zetknąłem się z opiniami, że lepiej ograniczyć się z podłogówką do łazienki ewentualnie korytarzy z powodu niekorzystnego wpływu na organizm (np. unoszenie się drobinek kurzu w powietrzu). Poza tym,jeśli dobrze rozumiem, podlogaw tym wypadku ma cały czas wysoką temperaturę, np. jeśli w pokoju chcę mieć 21 st C, to podłoga ma w tym momencie ok. 25 st C?
3) pytanie zasadnicze - jaki materiał na rurociągi: miedź czy tworzywa sztuczne (aluplast)? Z tego, co wiem koszty instalacji są zbliżone, jednak rury miedziane cieszą się większą trwałością...
Z góry dziękuję za zainteresowanie i wszelką pomoc.
Pozdrawiam!:)