Mam problem do rozwiązania dotyczący wentylacji kuchennej w małej restauracyjce.
Kuchnia będzie wyposażona w dwie kuchenki gazowe na propan butan(8 palników) powierzchnia 1,8m2
Wg wstępnych obliczeń potrzebuje okapu o 2m2 powierzchni co daje ok 2000m3/h powietrza wyciąganego.
I teraz jest problem:
Lokal jest na parterze budynku mieszkalnego(taki blok 4 piętrowy) nie jest przystosowany do gastronomi.
Problem jest z wyrzutnią powietrza z okapu, mam pewnie koncepcje:
1. Budowa wyrzutni po elewacji przez kilka pięter(nie wiadomo czy się wspólnota zgodzi) + koszty instalacji
2. Podłączenie się do przewodów wentylacji grawitacyjnej mam dostępne 4 osobne przewody kominowe o przekroju 140x120(nie sądzę jednak żeby sanepid się na to zgodził) z koleji uzbrojenie kominów wiąże się z niemałymi kosztami oraz znacznym ograniczeniem przekroju przewodu.
3. Zastosowanie okapu z dobrymi filtrami tłuszczowymi oraz lampami UV podobno można znacznie zredukować zapachy i zanieczyszczenia i wtedy zrobić wyrzutnie bezpośrednio na zewnątrz może ma ktoś doświadczenie z takimi okapami, czy to po prostu zdaje egzamin? znalazłem takie okapy firmy Halton.
z góry dziękuje za podpowiedzi a może jakieś inne rozwiązanie