310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji

Mam problem do rozwiązania dotyczący wentylacji kuchennej w małej restauracyjce.
Kuchnia będzie wyposażona w dwie kuchenki gazowe na propan butan(8 palników) powierzchnia 1,8m2
Wg wstępnych obliczeń potrzebuje okapu o 2m2 powierzchni co daje ok 2000m3/h powietrza wyciąganego.
I teraz jest problem:

Lokal jest na parterze budynku mieszkalnego(taki blok 4 piętrowy) nie jest przystosowany do gastronomi.
Problem jest z wyrzutnią powietrza z okapu, mam pewnie koncepcje:

1. Budowa wyrzutni po elewacji przez kilka pięter(nie wiadomo czy się wspólnota zgodzi) + koszty instalacji
2. Podłączenie się do przewodów wentylacji grawitacyjnej mam dostępne 4 osobne przewody kominowe o przekroju 140x120(nie sądzę jednak żeby sanepid się na to zgodził) z koleji uzbrojenie kominów wiąże się z niemałymi kosztami oraz znacznym ograniczeniem przekroju przewodu.
3. Zastosowanie okapu z dobrymi filtrami tłuszczowymi oraz lampami UV podobno można znacznie zredukować zapachy i zanieczyszczenia i wtedy zrobić wyrzutnie bezpośrednio na zewnątrz może ma ktoś doświadczenie z takimi okapami, czy to po prostu zdaje egzamin? znalazłem takie okapy firmy Halton.

z góry dziękuje za podpowiedzi a może jakieś inne rozwiązanie

halton ma jakieś rozwiązania (chyba PLUSTOP) oparte na "wysokosprawnych" wiltrach z węgla aktywowanego

wiem o tym to jest centralka na minimum 5000 m3/h i koszt jej to 25tys€

zapyaj firmę Hidria - wyjdzie taniej

cz macie może praktykę ze stosowania filtrów węglowych

Pomyśl też o nawiewie i o jego podgrzaniu

Witam
Mam doswiadczenie z okapami firmy Halton z UV, powiem ze bardzo fajna sprawa sprawdza sie w 100% problem to natomiast koszty utrzymania takiej instalacji. Swietlowki powinny byc czyszczone dosc czesto Halton zaleca przetrzec je szmatka z ciepła woda raz dziennie. Swietlowki maja zywotnosc 8000 godzin potem nastepuje wymiana swietlowek nie wiem jaka jest cena w polsce w UK okolo 65 funtow/sztuka ale mozna kupic taniej od innych firm produkujacych takie swietlowki. Łatwo uszkodzic swietlowki przy codziennych czynnosciach (sciaganie, wkladanie filtrow). Utrzymywalem siec restauracji (okolo 70) wszystkie z tymy okapami po okolo 4 latach zaczelismy likwidowac swietlowki z okapow i zastepowac sie urzadzeniami od Extechnology, sa to rowniez Swietlowki UV natomiast sa montowane nad okapem i polaczone z tunelem wentylacyjnym(nizsze koszty utrzymania).
Oczywiscie trzeba jeszcze uzyc filtry weglowe zeby usunac ozon z wywiewanego powietrza, w wentylacjach kuchennych filtry zapychaja siedosc szybko przez czasteczki tłuszczu wiec tez dochodza koszta.
Moge polecic centrale od haltona nazywa sie to polystop lub cos takiego. Jest do centrala wywiewna z filtrami i uv ( sa rozne konfiguracje) widzialem to w praktyce w bylem zaskoczony skutecznoscia takiego systemu filtracji. Jedyny problem to koszt okolo 20 000 funtow plus utrzymanie ( zmiana filtrow i UV).

Osobiscie polecam zwykły okap i wywiew po elewacji. Cos takiego bedzie najtansze i jak bedzie dobrze zaprojektowane koszty utrzymania nie powinny byc wysokie ( czyszczenie co 6 lub 12 miesiecy w zaleznosci od intensywnosci urzytkowania). Pozatym przy rezygnacji z tych wszystkich bajerow ( filtryweglowe i UV) na samym poczatku zaoszczedzisz na 20 lat utrzymania tej instalacji.

Pozdrawiam

Warto zapoznac się z naszą ofertą www.spednet.pl w razie pytan jestem do dyspozycji na forum.

www.spednet.pl – pomy ciepła

Opcje 2 i 3 odpadają. 2 ze względu takiego, że nikt ci tego nie odbierze, a 3 ze względu na koszty. Zostaje tylko bramka nr 1. Ale najpierw zapoznaj się z przepisami w Warunkach Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, paragraf 152 mówi o wyrzutniach, co można i w jakich odległościach.

Witam,
Bardzo prostym rozwiązaniem jest skrzynka filtracyjna z węglem aktywnym podłączona zaraz za okapem w kanał wentylacyjny.
Taka mini centralka na 2000 m3/h kosztuje ok 5000 zł + dodatkowe filtry tłuszczowe (kupuje się raz na długi czas i się je myje).
W razie pytań zapraszam na stronę BODIM Biuro Inżynierskie

Działanie produkowanych przez nas jednostek polega na
wytwarzaniu promieniowania # UV o określonej długości fal w
kontrolowanych warunkach. Promieniowanie to powoduje
rozkład cząsteczek tłuszczy, a w połączeniu z tlenem (O2),
przyczynia się do powstawania ozonu (O3). Ozon powoduje
utlenianie substancji organicznych takich jak tłuszcze, oleje, dym
nikotynowy lub wonne benzeny. W wyniku tej reakcji powstają w
100% biodegradowalne produkty jak woda, tlen i dwutlenek
węgla. Ze względu na wysoką reaktywność, ozon zabija również
mikroorganizmy, a tym samym działa jako środek dezynfekujący.
Zastosowanie naszego filtra zapewnia obniżenie zagrożenia
pożarowego oraz eliminację problemów związanych z
nieprzyjemnymi zapachami.

Ogromną zaletą naszych jednostek jest #prostota obsługi i
sposób ich #czyszczenia.

PUR M01 – system filtracyjny #UV do
#Okapów #gastronomicznych:

• Neutralizacja nieprzyjemnych #zapachów;
• Redukcja ilość odkładającego się w kanałach wywiewnych tłuszczu;
• Ochrona #przeciwpożarowa;
• Urządzenie zbudowane jest zgodnie ze wszystkimi wymaganymi prawem
normami;
• Oczyszczanie powietrza odprowadzanego z kuchni;
• Powietrze odprowadzane jest oczyszczane za pomocą światła UV;
• Oszczędność kosztów;
• Redukcja do minimum kosztownego i czasochłonnego czyszczenie
kanałów;
• Łatwość i szybkość w czyszczenia urządzenia;
• Cartridge z lampami UVC waży tylko 6,23 kg. Można go czyścić bez
problemu w zmywarce. Redukuje to czas pracy personelu;
• Prostota obsługi: dzięki rozwiązaniu plug & play;
• Cartridge z lampami UVC można całkowicie wyjąć i zainstalować
ponownie. Złącze kontaktowe tworzy się przez połączenie z
urządzeniem za pomocą "jednego kliknięcia”;
• Łatwość nadzorowania;
• Wyświetlacz LED pokazuje stan pracy systemu filtracyjnego UV;
• Integracyjność z istniejącymi już systemami;
• Jednostka przeznaczona jest do montażu na wylocie z okapu. Można ją
zamontować w dowolnym momencie nawet w systemach już
istniejących;
• Wymienna wkład lampy UVC;
• Nie wymaga prac konserwacyjnych. Cartridge można montować bez
potrzeby demontażu jednostki bezpośrednio na kuchni. Brak przestojów
w działaniu systemu.

PUR M01 oraz PUR K03 - to najskuteczniejsze filtry UV na świecie. Żaden inny system nie łączy wszystkich tych korzyści

System filtracji UV Purventus jest systemem oczyszczającym powietrze i działającym bakteriobójczo. Dodatkowo efektywnie redukuje zapachy kuchenne.
Jednostki Purventus UV można podłączyć do wyciągu w układzie z odzyskiem ciepła lub skierować powietrze przez wyrzutnie ścienną lub dachową na zewnątrz.

Powietrze wyciągowe filtrowane jest w kilku etapach:
Wstępna filtracja odbyw się poprzez zastosowanie filtru labiryntowego w dowolnym okapie, dowolnego producenta. Filtr labiryntowy usuwa cząsteczki tłuszczu większe od 5µm,
Kolejny krok to oczyszczanie w filtrze siatkowym – jednostki UV Purventus,
Dalszy etap to filtracja przy użyciu promieniowania UV, które rozkłada pozostałe tłuszcze oraz zapachy z wyciąganego powietrza.
Filtr UV gwarantuje ochronę przewodów wentylacyjnych przed zanieczyszczeniem i groźbą ewentualnego pożaru oraz zapewnia usuwanie nieprzyjemnych zapachów.
Sprawność separacji filtra UV Purventus wynosi ponad 99%
Systemy UV Purventus można instalować w dowolnym miejscu nad urządzeniami kuchennymi, należy jedynie przewidzieć miejsce na wysunięcie Cartridge z lampami UV oraz stosowanie kaskadowego połączenia przy większych przepływach powietrza >1500 m3/h

Kiedyś widziałem te filtry purventus na kuchni jak pracowałem w Niemczech. Mój szef zainwestował w to i nie musiał czyścić co chwile kanałów. Fajnym jest to, że łatwo się czyści lampy. Można je myć w zmywarce. Polecam

Nieprzyjemne zapachy są konsekwencją prowadzenia działalności gastronomicznej. Jeśli hotel, restaurację, bar, pub prowadzi się w budynku, w którym znajdują się także lokale mieszkalne to na przedsiębiorcy/właścicielu spoczywa powinność działania w sposób jak najmniej uciążliwy dla innych użytkowników budynku .
Stosując filtry UV Purventus –
ELIMINUJESZ zapachy kuchenne, konieczność częstego czyszczenia wyciągowych instalacji wentylacyjnych
Zwiększasz bezpieczeństwo p.pożarowe
Redukujesz ilość odkładajacego się tłuszczu, w kanałach wentylacyjnych, który mógłby ulec zapłonowi
Znacznie redukcjesz koszty związane z utrzymaniem wentylacji.
Zmniejszasz koszty czyszczenia układu wentylacji kuchni
Rozwiązujesz problematykę związaną z możliwością zamknięcia lokalu przez organy administracji

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.