Witam, śledzę to forum ale nie znalazłem gotowej odpowiedzi. Proszę wiec o pomoc.
Chciałbym wymienic istniejącego splita(jakis chiński no-name)na nowego.
1. Ma być z inverterem - nie chodzi mi o oszczędności energii tylko o zredukowanie wysokich różnic temperatury w pomieszczeniu podczas załączania/wyłączania sprężarki.
2. Pompa ciepła działająca do -15 C (centralne ma zbyt dużą bezwładność - czesto reguluję temp. otwarciem okna ponieważ jest szybciej)
3. Tu mam najwiekszy problem : chciałbym żeby jednostka wewnętrzna ogrzewała/chłodziła świeże powietrze dostarczane z zewnątrz. Mam zainstalowany wyciąg mechaniczny z wentylatorem 500m3/h ale pracuje na 1/10 czyli przepływ ciągły ok 50 m3/h. Urządzenie powinno mieć możliwość czerpania powietrza z zewnątrz w ilości min. 50m/h podczas normalnej pracy. (Widziałem klimatyzacje z funkcją wymiany powietrza w pomieszczeniu, ale działającą zaniennie z chłodzeniem/grzaniem - nie o to mi chodzi).
Ewentualnie myślałem o montażu kratki nawiewnej w pobliżu wlotu powietrza jedn. wewnętrznej ale taki wlot musiałby być zlokalizowany w górnej jego części a nie np na całej płaszczyźnie przedniego panelu.
Pomieszczenie ma ok 25 m2 i przebywają w nim na stałe 3 osoby. Czy przepływ powietrza 50m3/h nie jest za mały ?
Dobór mocy urządzenia zostawiam na drugi plan.
Biorę pod uwage Daikin, fujitsu, hitachi (coś przeoczyłem?)
Licze na rzetelne odpowiedzi specjalistów i z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam