310
305
Strefa ekspertów HVACR

jaka wymiana powietrza przy smażeniu pączków - pomóżcie

Chcę kupić wentylator do pomieszczenia (ok. 4m x 6m) w którym ustawiono smażalnik pączków (zakład produkcyjny), ale nie wiem jak często powinna następować wymiana powietrza w tego typu pomieszczeniach, bo w grę wchodzi duża ilość tłustych oparów. Czy są jakieś normy czy przepisy określające te wielkości w pomieszczeniach produkcyjnych?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

0,018013 m3/1 pączek

Czy z nadzieniem tak samo? Czy przy posypywaniu cukrem pudrem nie powinno być więcej niż przy lukrowaniu?

0,018013 m3/1 pączek
To chyba kiepski żart (jak na mój gust)

przy posypywaniu pudrem nie powinno być dużej wymiany bo puder zamiast na pączek pójdzie w kanal went.

Nad urządzeniem należy zamontować okap o odpowiednich wymiarach i wyciągać na tyle dużą ilość powietrza żeby okap działał, nie należy zapominać że na miejsce powietrza wywiewanego należy doprowadzić inne powietrze a co za tym idzie należy zamontować centralę nawiewną spełniającą odpowiednie normy i przepisy. Oczywistym jest, że wentylator wywiewny powinien być przystosowany do pracy w takich warunkach bo inaczej rozleci ci sie w ciągu miesiąca.
Lewi masz rację, jeden pączek wymaga co najmniej 0,04309m3/1 pączek

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.