Szanowny kolego! ten temat już klepaliśmy szereg razy. Według twojej jasnej myśli porównując ją z jedzeniem , chciałbyś w jednym talerzu zjeżć przystawkę ,zupę, główne danie i deser z kawą. Tak jednak nigdzie nie zjesz - i to samo jest z twoim życzeniem. Twój zamiar nadaje sie do kategorii "zrobię -bo chcę, bo sąsiad ma i ja będę mial" oraz "pokaże wszystkim co zrobiłem..." Zadaj sobie pytanie; czy chcesz sobie wsadzic trochę "bajerku" nic nie mającego z techniką powietrza - czy zakłądasz ,że chcesz zrobić wentylacje - bo jesteś ukierunkowany ma zdrowie i higienę powietrza. Parę uwag;
1/ system centrali rekuperacyjnej nie "żeni" sie z powietrznym ogrzewaniem. Dlaczego? - już to wyjasnialiśmy , ale możesz zajżeć na forum koss-a tam tez o tym piszą
2/ ogrzewanie kominkiem - to czyste wyzwanie do chorób dróg oddechowych i zaraza na alergików. Tak ,że zastanów sie - czy kominek mam byc dekoracją i zabawą od czasu do czasu - czy tez codzienną gehenną?
3/ wymiennik gruntowy może być - tylko jak go wyczyścic po 5-8 latach?
4/ jełśi już wprowadzac wentylacje mechaniczną - można zastanowić się nad klimatyzacja - bo wtedy system rekuperacji świeżego powietrza będzie tam suplementem do głónego systemu.