310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

wentylacja w pubie ????

Remontuje lokal na pub o powierzchni 100 m2 wysokosc 3 m prosze o porady jaka wentylacje zastosowac, chodzi o dym papierosowy, oczywiscie chce zrobic to najtaniej ale skutecznie Dziekuje za rady

W pubach które projektowałem, najlepiej spisywała się wentylacja wyporowa. Nawiew nawiewnikami z bardzo małą prędkością do strefy przebywania ludzi i wywiew pod sufitem. Przepływ powietrza jest ukierunkowany od ludzi do sufitu i wtedy nikomu nie przeszkadza iż ktoś pali obok nas. Nawiew dobrze jest dać pod blatem baru. Wentylacja wyporowa daje też zysk finansowy, przy tej samej sprawności wymiany powietrza co wentylacja mieszająca, można zmniejszyć ilość powietrza o 20% -maleje wydajność centrali, przekroje kanałów, mniesze przepustnice -koszty idą w dół -a to też chyba istotne.
Są też specjalne systemy dla restauracji i pubów -np. Captur Bar System - system nawiewu nawiewnikiem szczelinowym z blatu baru i wywiew pod sufitem.
Mogę coś jeszcze doradzić ?
Pozdrawiam,
Tomasz Staniszewski
projektstudiots@wp.pl

Nie bardzo sobie wyobrażam te wyporowe duże nawiewniki pod barem , ale może i to można zrobic ładnie. Jełśi chodzi o dym to oprócz wentylacji która to zrobi dobrze, należy zainstalowac albo sufitowy albo mobilny filtr elektrostatyczny. To zabije zapach ale nie da świeżego powietrza, jełśi o wentylacji chcesz zapomnieć, bo tak raczej rozumiem twoje pytanie

Wally, czy znasz bajkę o skorpionie i żabie co go przez rzekę przenosiła? Twoja natura handlowca jest silniejsza ponad zdrowy rozsądek. Jak sobie zamontujesz filtr elektrostatyczny to szlag trafi wentylację wyporową.

Wally nie takiej odpowiedzi się po Tobie spodziewałem... Pozdro

moze to nie istotne ale przyjąwszy 40m3/h na palacza (rozważmy tylko to kryterium) to bezwzględu czy zastosujemy nawiew wyporowy czy tez mieszający to ilość powietrza będzie ta sama a zatem i przekroje kanałów te same i centrala ta sama i nagrzewnica ta sama
Filtr elektrostatyczny??? chyba powinno się nawiewać tylko powietrze zewnętrzne do baru z palacymi

Do Wally`ego - chcesz powiedzieć, że Twoje filtry elektrostatyczne zmniejszają ilośc CO oraz CO2 a w zamian dostarczają O2???. A może nawet O3??
Człowiek potrzebuje wentylacji a nie filtru na powietrze obiegowe do usuwania smoły!!!
Tak na marginesie, jakieś 10 lat temu spotkałem pierwszy pub (Spiż we Wrocławiu) w którym nie było czuć odoru piwa ani innych zapachów, a powietrze było czyste. Tam faktycznie jest chyba wentylacja wyporowa.
Z wentylacją wyporową jest tylko jeden problem - nawiewniki są sakramencko duże (w stosunku do wydajności) i niestety kosztują. Konieczne jest natomiast jedno - trzeba zrobić projekt wentylacji. I niech projektant wyrysuje strefy prędkości strug powetrza nawiewanego - żeby panienkom grzywek nie rozwiewało.

Poslukie producentow filtrow rekoperatorow w polce.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.