>Niestety nie ma tak zeby miec wypasiona klime za male pieniadze.
Tylko, ze ja naiwnie sądziłam, że opcja nadmuchu powietrza z zewnątrz to nie full-wypas, bo w instrukcjach pisali o wentylacji, a sprzedawcy potwierdzali: tak, tak, jest. Dopiero pewien zasiał ziarno niepokoju, a jeden z instalatorów wydusił, że jemu jeszcze nie zdarzyło się montować klimy z wentylacją w jednym.
Skoro jednak dotyczy to tylko lepszych modeli temat muszę odpuścić. Pozostaje jednak kwestia wentylacji mechanicznej osobno. Bywa, że w pokoju naprawdę nie ma czym oddychać. Często nawet w zimie okno musi być uchylone przez kilka godzin, a szyby w nocy roszą się. Podpowiedzcie proszę czy w takiej sytuacji SAMA klimatyzacja rozwiąże (przynajmniej w lecie) sprawę LEPSZEGO klimatu? I zimniejsze powietrze będzie "mniej ciężkie"?
Mielenie powietrza wewnętrznego (wiatrak) nic nie daje.
Muszę teraz rozeznać te wentylatory nawiewne. Mam nadzieję, że sprawdzą się, a ich cena nie będzie odstraszać. Pozostaje problem rozmieszczenia tych "ustrojstw" i wybicia dziury w ścianie zewnętrznej. Ale tego już na forum nie da się zrobić.
Raz jeszcze wszystkim dziękuję i proszę o podpowiedż odnośnie typów (tańszych) wentylatorów, na co zwrócić uwagę przy kupnie?