Witam!
Planuję otworzenie klubu fitness z siłownią. Jestem zielona w temacie wentylacji, a wiem, że to niezbędny element. Wybieram się w w tym tygodniu do sanepidu, aby dowiedzieć się czegoś więcej apropo wymogów, jednak chciałabym mieć wcześniej jakiekolwiek pojęcie i wiedzieć czy nie startuje z tzw. ,,motyką na słońce". Z tego co czytałam wentylacja siłowni powinna mieć wydajność 100m3/h na osobę, a co do klubu fitness 50m3/h na osobę. Po krótkich obliczeniach potrzebowałabym aby wentylacja miała przepustowość przynajmniej 1000m3/h. Pomieszczenie na fitness/siłownię ma ok.110m2 i ok.4m wysokości. Jest dzielone tylko kolumnami. Także potrzebuję wentylacji tylko tego jednego dużego pomieszczenia. Wiem, że centrala to kosztowne przedsięwzięcie. Czy wystarczyłyby wentylatory ścienne? Jeden nawiewny, drugi wywiewny? Z racji iż chodzi tylko o to jedno pomieszczenie. To zmniejszyłoby koszta. Nie chcę się pakować w inwestowanie dużych pieniędzy gdyż lokal byłby przeze mnie tylko wynajmowany. Jest ktoś kto mógłby mi jakkolwiek pomoc, doradzić? Z góry dziękuje.