329
329
329
317
332
305
317
332
Strefa ekspertów HVACR

wentylacja sali audytoryjnej

Mam do zwentylowania sale audytoryjną. Orientujecie się może czy istnieje coś takiego jak metodyka (najlepiej krok po kroku) obliczeń ? Jakiś przykład, na którym mógłbym się wzorować, bo nie wiem od czego zacząć poza obliczeniem kubatury i ilości miejsc siedzących :/
Jeśli chodzi o normy to na pewno sztandarową normą jest
PN-83/B-03430
Jeśli czyta to jakiś projektant to prosiłbym o uzupełnienie wykazu norm z których mógłbym skorzystać.
Bardzo proszę o pomoc.

Polecam poradnik Systemair:
http://www.systemair.com/upload/Systemair%20PL/Certyfikaty/2008_materialy_pomocnicze.pdf
Generalnie zacznij od:
1. Zastanwów się, czy to tylko wentylacja, czy także ogrzewanie lub chłodzenie.
2. Oblicz ilość powietrza (wg poradnika, ale jeżeli to tylko wentylacja, to nie dawaj więcej niż 30m3/osobę/h).
3. Zastanów się jak nawiewać (nawieniki podłogowe pod krzesłami, nawiewniki sufitowe czy inne rozwiązanie).
4. Wywiew górą - jak sala jest duża, to wywiew tylko w 1 punkcie (nie słuchaj tych co to skrytykują - chyba że to twój wykładowa/ćwiczeniowec ;) ).
5. Dobierz centralę wentylacyjną (dla celów edukacyjnych polecam dobór VTS - wchodzisz na ich stronę i sam dobierasz krok po kroku).
6. Dla ambitnych: ściągasz 30-dniową wersję programu do rysowania (np. Vent Pack) i elegancko rysujesz instalację (uwaga: bezpłatna pełna licencja tylko na 30 dni; nie działa z AutoCADem 2010 LT).
Pozdrawiam

Hej. Własnie zdobylem ten poradnik w wersji papierowej.
1. Byłaby to wentylacja + klimatyzacja.
2. Własnie mam tu problem z obliczeniem ilosci powietrza a mianowicie czy mam liczyc straty ciepla i tam do wzoru podstawiac na obliczenie ilosci powietrza czy to pominąć ?
3. Ventpacka rowniez juz mam takze sobie porysuje :)
Dzieki za wskazówki.

Ad. pkt.2 Straty ciepła prawdopodobnie pokryje c.o. musisz policzyc zyski ciepła (a dokładniej obiążenie chłodnicze). Wentylacja z chłodzeniem ma te zyski usunąć, utrzymując górną zadanę temperaturę sali, stąd strumień powietrza x różnica temp (naw-wyw) = chłodzenie (=zyski). Zawsze musisz dostarczyć strumień pow. świeżego tzw. higienicznego (osoby x 30m3/h ) to wymóg prawny. Jeśli nie ma c.o., to straty ciepła z pewnoscią pokryje tak obliczona wentylacja (sprawdź!!). Drobiazg-smaczek: klimatyzacja jest wtedy, gdy regulujesz temp. i wigotność. Chyba,że potocznie rozumiana...Powodzenia

gdzie mogę znaleźć taka pozycje:
Majerski St., Mierzwiński St.: Projektowanie audytoriów i sal widowiskowych. Ogrzewanie i Wentylacja. Nowa Technika w Inżynierii Sanitarnej - zeszyt 6. Arkady. Warszawa 1976

Grzejnik dasz pod ścianą ? Najlepiej taki żeberkowy.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.