Proszę o sugestie jak rzowiązać problem wentylacji mech. nawiewno-wywiewnej w sali restauracyjnej, w której stoi piec do pzzy (piec opalany drewnem, pobiera powietrze do spalania bezposrednio z sali restauracyjnej
Proszę o sugestie jak rzowiązać problem wentylacji mech. nawiewno-wywiewnej w sali restauracyjnej, w której stoi piec do pzzy (piec opalany drewnem, pobiera powietrze do spalania bezposrednio z sali restauracyjnej
Też mam taki samy problem. Ciekawie co o tym myślą fachofe projektańci.
Problem oczywiście jest ale do załatwienia. Wentylacja nawiewno-wywiewna ale z kontrolowaną ilością powietrza świeżego do wywiewanego musi być określony nadmiar powietrza świeżego w stosunku do wywiewanego tak aby nie powstał przypadkiem elekt cofniecia spalin z komina. Polecam zastosowanie rekuperatora , który obizy koszty eksploatacji wentylacji i dzieki temu można bedzie przewentylowac większa ilością powietrza świeżego cały lokal. Wywiew powinien być w części powstawania zapachów czyli okolice pieca na sufice a nawiew na salę dzieki temu zapachy i ciepłe powietrze bedzię wychwycone. Polecam nasze rekuperatory www.rekuperator.com.pl
i służę dalszymi poradami.
Piotr Leszek
Tematy na forum