Witam wszystkich,
Na wstępie zaznaczę, że żaden ze mnie facet z branzy - jestem informatykiem na etapie wykanczania malego pomieszczenia na potrzeby biurowe, wiec nie smiac sie jak pewne terminy padną nie w tych miejscach co trzeba.
W pomieszczeniu tym jest dostęp do centralnego systemu klimatyzacji za posrednictwem wody lodowej. Co za tym idzie firma, ktorej zlecilem wykonanie wentylacji i klimatyzacji zainstalowala klimakonwektor nad podwieszanym sufitem i do niego podprowadzila nawiew swiezego powietrza z systemu wentylacji. Problem polega na tym ze nawiew ten jest otwarty. To znaczy wydmuchuje powietrze przed klimakonwektor, skad ten ma je zasysać.
Moje watpliwosci budzi fakt, ze nad podwieszonym sufitem ze ścian wystają fragmenty wełny mineralnej użytej do ich wygłuszenia - czy to nie spowoduje wrzucania pyłu wełny do pomieszczen ??? (to podobno grozne dla pluc). Firma broni sie ze na wlocie klimakonwektora jest filtr EU4, ktory rzekomo zalatwia problem.
Nie znam sie, ale jak na moj gust ten filtr to za slabe zabezpieczenie przed takimi drobinami jakimi pyli wełna mineralna.
Jakie są opinie fachowców ?
Pozdrawiam
--
w0jtas