witam
Mam pewien problem z projektem z ogrzewnictwa do szkoly. Projektuje ogrzewanie c.o. dla hotelu i mam w nim pomieszczenie jacuzzi. Temperatura obliczeniowa ti=24*C. Pomieszczenie znajduje sie w piwnicy, sasiaduje ze sciana zewnetrzna ale nie posiada okien.
Nie za bardzo wiem jaka przyjac temperature powietrza wentylacyjnego tw dla tego pomieszczenia przy obliczaniu zapotrzebowania na ciepło wentylacji Qw (cieplo do ogrzania strumienia powietrza zapewniajacego 1wym/h).
Okien nie ma ,wentylacja grawitacyjna raczej odpada bo to pomieszczenie przeznaczone do przebywania ludzi bez odziezy i by im wiało w plery te=-16*C zanim by sie nagrzalo.
Zakladajac (teoretycznie) wentylacje mechaniczna nawiewna jaka wtedy przyjac temperature do obl. zapotrzebowania Qw ?
Czy moze zalozyc ze w pomieszczeniu znajduje sie klimakonwektor czy tam fancoil czy inne urzadzenie ktore zalatwi mi problem wentylacji pomieszczenia (oraz odpowiednim nagrzaniem tego powietrza do odp. temp) ?
Wtedy przyjałbym zapotrz. Qw=0 a grzejniki dobral tylko na pokrycie strat przez przenikanie przez sciany.
Prosze o pomoc.
Jeszcze raz mowie ze to tylko do projektu na polibude, moze byc czysto teoretyczne rozwiazanie, ale musze miec to w miare sensownie opisane.