331
331
331
330
330
330
328
317
305
328
317
Strefa ekspertów HVACR

Wentylacja piekarni

CZy ktos potrafilby opisac jak najprosciej policzyc stromien powietrza wentylującego dla piekarni.Czy liczy sie go z zyskow ciepla czy wilgoci.Na stronie wentylacji w poradniku projektanta nic ciekawego nie znalazlem.Dzieki

Wentylację piekarni , jak każdego innego obiektu liczy się ze względu na: zyski wilgoci, ciepła, ilość osób, sposób eksploatacji urządzeń, zanieczyszczenia. Krótko mówiąc trzeba znać technologię konkretnej piekarni.

liczyłem parę piekarni. Podstawą są zyski ciepła od pieców piekarniczych - trzeba je wyliczyć z przenikania ciepła, okapy pochłąniaja pary więc przy piecach zostaje tylko promieniowane, i z tego wylicza się ilośc powietrza, które usuwa te zyski, dla dopuszczalnej delty, latem może zajśc koniecznośc chłodzenia, w piekarni nie można wpuscić mniej niz ok 22 stopni z uwagi na ciasto.
i ważne - musza być takie nawiewniki, żeby nie wzbijały mąki , stosowałem też glikolowy odzysk w takim układzie
pozdrówka z Łomży

dzieki.pozdr.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.