310
305
Strefa ekspertów HVACR

Wentylacja piekarni

CZy ktos potrafilby opisac jak najprosciej policzyc stromien powietrza wentylującego dla piekarni.Czy liczy sie go z zyskow ciepla czy wilgoci.Na stronie wentylacji w poradniku projektanta nic ciekawego nie znalazlem.Dzieki

Wentylację piekarni , jak każdego innego obiektu liczy się ze względu na: zyski wilgoci, ciepła, ilość osób, sposób eksploatacji urządzeń, zanieczyszczenia. Krótko mówiąc trzeba znać technologię konkretnej piekarni.

liczyłem parę piekarni. Podstawą są zyski ciepła od pieców piekarniczych - trzeba je wyliczyć z przenikania ciepła, okapy pochłąniaja pary więc przy piecach zostaje tylko promieniowane, i z tego wylicza się ilośc powietrza, które usuwa te zyski, dla dopuszczalnej delty, latem może zajśc koniecznośc chłodzenia, w piekarni nie można wpuscić mniej niz ok 22 stopni z uwagi na ciasto.
i ważne - musza być takie nawiewniki, żeby nie wzbijały mąki , stosowałem też glikolowy odzysk w takim układzie
pozdrówka z Łomży

dzieki.pozdr.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.