CZy ktos potrafilby opisac jak najprosciej policzyc stromien powietrza wentylującego dla piekarni.Czy liczy sie go z zyskow ciepla czy wilgoci.Na stronie wentylacji w poradniku projektanta nic ciekawego nie znalazlem.Dzieki
CZy ktos potrafilby opisac jak najprosciej policzyc stromien powietrza wentylującego dla piekarni.Czy liczy sie go z zyskow ciepla czy wilgoci.Na stronie wentylacji w poradniku projektanta nic ciekawego nie znalazlem.Dzieki
Wentylację piekarni , jak każdego innego obiektu liczy się ze względu na: zyski wilgoci, ciepła, ilość osób, sposób eksploatacji urządzeń, zanieczyszczenia. Krótko mówiąc trzeba znać technologię konkretnej piekarni.
liczyłem parę piekarni. Podstawą są zyski ciepła od pieców piekarniczych - trzeba je wyliczyć z przenikania ciepła, okapy pochłąniaja pary więc przy piecach zostaje tylko promieniowane, i z tego wylicza się ilośc powietrza, które usuwa te zyski, dla dopuszczalnej delty, latem może zajśc koniecznośc chłodzenia, w piekarni nie można wpuscić mniej niz ok 22 stopni z uwagi na ciasto.
i ważne - musza być takie nawiewniki, żeby nie wzbijały mąki , stosowałem też glikolowy odzysk w takim układzie
pozdrówka z Łomży
dzieki.pozdr.
Tematy na forum