Witam,
Chciałbym zaczerpnąć porad od osób kompetentnych co do wykonania wentylacji w małej gastronomi. Konkretnie chodzi o lokal 50m2 z kuchnią około 15 m2. Lokal znajduje się z bloku mieszkalnym, 4 piętrowym na parterze. W kuchni planujemy dwie naleśnikarki, gofrownicę i kuchenkę z 4 palnikami (do przygotowania farszu). Po wstępnie rozmowie z kominiarzem ze wspólnoty wynika, że jest możliwość wpięcia się w istniejące tam wyciągi kominowe(są dwa) ale na dachu będzie on musiał zamonotować wentylator na kominie. Wynikało by z tego, że zakupił bym okap wraz z łapaczami tłuszczu podpiął go pod wyciąg kominowy w lokalu a wentylator który znajdował by się na dachu wyciągał by powietrze na zewnątrz? Jakie są koszta takiej wentylacji? I jak rozwiązać wentylacje np. w toalecie dla gości? i pomieszczeniu obróbki wstępnej? Można podłączyć wszystko pod 1 wyciąg? Prosiłbym o fachową poradę jak rozwiązać tą sprawę z góry bardzo dziękuje! W załączniku zdjęcia koncepji lokalu
Załączniki