310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Wentylacja mała gastronomia 50m2

Witam,
Chciałbym zaczerpnąć porad od osób kompetentnych co do wykonania wentylacji w małej gastronomi. Konkretnie chodzi o lokal 50m2 z kuchnią około 15 m2. Lokal znajduje się z bloku mieszkalnym, 4 piętrowym na parterze. W kuchni planujemy dwie naleśnikarki, gofrownicę i kuchenkę z 4 palnikami (do przygotowania farszu). Po wstępnie rozmowie z kominiarzem ze wspólnoty wynika, że jest możliwość wpięcia się w istniejące tam wyciągi kominowe(są dwa) ale na dachu będzie on musiał zamonotować wentylator na kominie. Wynikało by z tego, że zakupił bym okap wraz z łapaczami tłuszczu podpiął go pod wyciąg kominowy w lokalu a wentylator który znajdował by się na dachu wyciągał by powietrze na zewnątrz? Jakie są koszta takiej wentylacji? I jak rozwiązać wentylacje np. w toalecie dla gości? i pomieszczeniu obróbki wstępnej? Można podłączyć wszystko pod 1 wyciąg? Prosiłbym o fachową poradę jak rozwiązać tą sprawę z góry bardzo dziękuje! W załączniku zdjęcia koncepji lokalu

Zdjęcia

Wstępna koncepcja.jpg

Witam. Do kuchni OK odciąg w postaci okapu. Jednak to powietrze odciągnę trzeba jakoś skompensować. Czyli trzeba zaprojektować nawiew powietrza. Proponuje dać centralkę powieszaną nawiewno/wywiewną z odzyskiem ciepła i nawiewem do pomieszczeń brudnych. Osobne odciągi z WC i zmywak+ obróbka wstępna. Wtedy to bedzie zrobione po Bożemu.:)

Bardzo dziękuje za odzew, więc podsumowując:
1. Zawieszam okap nad urządzeniami do smażenia i gotowania, rurami podłączam go do komina wentylacyjnego i u góry na dachu nakładam wentylator wyciągowy
2. Po to aby zrekompensować utratę powietrza zakupuje centralkę i prowadzę kanały nawiewne do sali jadalnej i kuchni a wywiewne od wc, zmywaka, i pomieszczenia obróbki wstępnej. Teraz pytanie:
a) w jaki sposób muszę doprowadzić świeże powietrze z zewnątrz do centralki? Czy czerpnia musi być zamontowana na elewacji czy jest możliwość zamonotania jej np. na witrynie która jest na całej długości wejścia do lokalu(w załączniku zdjęcie)?
3. Koszta orientacyjnie:
a) centralka miedzy 4000-8000 zł ? Przy takim rozkładzie i kubaturze na co zwrócić uwagę?
b) kanały i kształtki wentylacyjne, anemostaty, elementy uzupełniające i montażowe przy lokalu 53m2 około 1500 zł?
c) robocizna(montaż) od 2-3 tyś?
d) nie wiem jaki jest koszt okapu przyłączenia go do komina i nakładki na komin na dachu może ktoś podpowie orientacyjną cenę
Czy jest szansa zmieścić się z całością przy takim zapotrzebowaniu i takiej kubaturze lokalu i rozkładu pomieszczeń w 9 tys? Jak sądzicie?
Pozdrawiam!.

Zdjęcia

IMG_5536.jpg

Chce pan uzyskać projekt i gotowe rozwiązanie proszę zgłosić o projekt do projektanta. Wszystko jest do zrobienia.:). Pozdrawiam.

Właśnie to uczyniłem! Dziękuje za rozjaśnienie sytuacji :) pozdrawiam

Jeśli chodzi o dobranie odpowiedniej wentylacji to sugeruje popytać fachowców w tej dziedzinie. Osobiście zrobiłem to na własną rękę i żałuję, bo później koszty poprawy wszystkiego przekroczyły dwukrotnie pierwsze koszty montażu. Jak zauważyłem, że coś jest nie tak ze szczelnością całej wentylacji, od razu skontaktowałem się z e-kominy Możesz poszukać innych ale sam polecam tą :)

Okap z łapaczami tłuszczu koniecznie, na kominie wentylator najlepiej kuchenny, który ma tace ociekową. Na salę najtaniej wyjdzie rekuperator jego wielkość zależy od ilości klientów przebywających w lokalu. Wyciągi z toalet - najlepiej wentylator łazienkowy z opóźnieniem czasowym. Wyciąg z pomieszczeń socjalnych osobno na wentylatorze kanałowym.

Koszt samej wentylacji w wersji niskobudżetowej to minimum 20 tys. zł

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.