310
305
Strefa ekspertów HVACR

Mała gastronomia ratunku!!! Pilne

Witam wszystkich.
Jestem swiezo po wizycie pani z san... i zonk. Okazuje sie ze knajpka ktorą chce otwierac ma małe szanse na funkcjonowanie z powodu wentylacji. Utopiłem juz kupe kasy wszystko kupione a pani mi gwozdzia. Ale po kolei pomieszczenie 40 m2 na planie kwadratu. Dwa kanały wentylacyjne podłączone do jakiegoś systemu wentylacyjnego. Wentylacja wymuszona. Kuchnia planowana otwarta pod jeden z kanałow planowalem podpiac okap. Pani kaze mi poszukac sobie w przepisach i tyle kopie net i kompletnie nie wiem jak to ugryzc. Z czym to sie je???
Z gory serdeczne dzieki za jakąkolwiek pomoc.

Zapraszam.

csw.biz.pl

piotr K.
więcej danych - jak tak gadałeś z babką z sanepidu jak tu piszesz to nie dziwie się ze cie odwaliła
napisz skąd jesteś może ci kto pomoże za obiad w przyszłości ...

OK juz na spokojnie podaję wiecej danych chodzi o brak wentylacji pionowej. oba kanały wentylacyjne ida w poziomie( wymuszona). Brak mozliwosci jakiejkolwiek ingerencji w budynek - kucie, otwory, pionowe kominki itd.

Kolego pod rzadnym pozorem nie możesz wpiąć okapu do systemu wentylacji ogólnej( o tym mówią odpowiednie przepisy) ale możesz wykonać własną wentlylację do okapu zastosować dodatkowy filtr tłuszczowy i wentylator, z odpowiernią wytrzymałością temperaturową a wyrzut powietrza zrobić na ścianie zewnętrznej.

Sławku i to jest to czego potrzebowałem. Mam dodatkową dziurę w murze wychodzi na zew. wiec tam zbuduje kanał do okapu. Jezeli nie ma przeszkody odnośnie pionów i poziomów to ominę ten problem dodatkowym kanałem obok istniejacego. To teraz polećcie jeszcze stronkę z tymi dodatkowymi filtrami przeciwtłuszczowymi bo nie chce pobrudzic elewacji jakimis wyziewami. Serdecznie dziekuję!!!!!
Piotr

Rozporządzenie w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki. par 151 punkt 9

Polecam firmę która robi okapy z filtrami w dobrej cenie
http://www.kamila-went.pl/

Odnawiam- mam podobnu problem, do kogo sie udać żeby pomógł mi z wentylacją i adaptacji pomieszczenia pod lokal gastronomiczny? dpradźcie
znalałem tanake http://www.tanake.com.pl od projektowania i wyposażania ale czy pomogą też w wentylacji?

Cześć.
Każdy projektant instalacji sanitarnych mający uprawnienia Ci pomoże....:). Wyslij rzut tego lokalu to pokombinujemy...

Ja proponuję szukać pomocnych informacji w sieci. Jest np: taki katalog stron związanych z gastronomią i hotelarstwem http://www.horeca.pl/ . Można tam znaleźć sporo porad i odnośników do innych wartościowych stron.

Ja bym jeszcze z pytaniem szczególnie jak chodzi o adaptacje uderzył do Gorta http://www.gort.pl/

[quote]Odnawiam- mam podobnu problem, do kogo sie udać żeby pomógł mi z wentylacją i adaptacji pomieszczenia pod lokal gastronomiczny? dpradźcie
znalałem tanake http://www.tanake.com.pl od projektowania i wyposażania ale czy pomogą też w wentylacji?[/quote]

Mysle że spokojnie sie do nicz takimi rzeczami można zgłosić , znają sie na wszystkim co dotyczy gastronomii i lokalów, zobacz zreszta na str jakie realiacje maja na swoim koncie http://www.tanake.com.pl
to mówi samo za siebie

Proponuje fachowej porady. Gdy zakładałem restaurację współpracowałem z firmą gort. Pomogli mi wybrać wszelkie urządzenia niezbędne w gastronomi.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy Multigastro, mają bardzo dużą ofertę.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.