Dziękuję za informację,
nadal jednak sprawa dla mnie nie jest do końca jasna. Rozumiem, że zakładanie klimatyzacji kanałowej w budownictwie mieszkaniowym w trakcie budowy nie jest popularne do tej pory w Polsce. Ja takie rozwiązania widywałem nie raz w nowoczesnych apartamentowcach za granicą. Rozumiem, iż firmy sprzedają ludziom w prywatnych mieszkaniach głównie urządzenia typu split, które po prostu wiesza się na ścianie (lub stawia, lub podwiesza itp.). W takim przypadku rzeczywiście, mamy do czynienia po prostu z zakupem urządzenia i usługą zainstalowania go - 22% (szczególnie, że w większości przypadków takie urządzenie montowane jest nie w trakcie budowy, a wiele lat później). Jednak, na zdrowy rozum, kładzenie instalacji klimatyzacyjnej w trakcie budowy domu, to jedna z usług budowlanych (jak kładzenie instalacji innego typu). Czy nie jest tak, że po prostu, firmy zajmujące się klimatyzacją, nie chcą mieć kłopotów z US, nie chcą więc zadać w tej sprawie zapytania fiskusowi?? - fachowcom, pod kątem finansowym, jest wszystko jedno, a kłopotów mają mniej!!!
Rozwinąłem ten wątek aby dowiedzieć się o istniejące jakieś szczegółowe uregulowania prawne dotyczące klimatyzacji, jeżeli takowe istnieją. Jeżeli mam opierać się na znanych mi - to VAT za usługi budowlane wynosi nadal 7%.
Firma, która zaproponowała mi rozwiązanie kanałowe to najprawdziwsza, duża firma w branży, atestowany przedstawiciel poważnych producentów, z weryfikowalnymi dokonaniami. Zresztą, sami projektanci budynku proponowali mi tego typu rozwiązanie, jako najbardziej racjonalne. Myślę, że całe nieporozumienie tkwi w nazewnictwie, otóż to co w katalogach wyraźnie nazywane jest klimatyzacją kanałową faktycznie jest splitem chowanym nad podwieszanym sufitem. Schłodzone powietrze rozprowadzane jest do użytkowych pomieszczeń kilkoma kanałami. Zdaję sobie sprawę z wad takiego rozwiązania, jednak moim (i nie tylko moim) zdaniem zalety przeważają. Patrz min wątek "rozbieżności między fachowcami".
Dziękuję i pozdrawiam i czekam na zdanie, Kuba.