Witam serdecznie to mój pierwszy założony wątek, poczytałem sporo ale podobnego tematu nie znalazłem niestety. Do rzeczy.
Ciotka poprosiła mnie o pomoc, posiada bar, kuchnia pow. ok. 18m2 wys. 3m a więc kubatura 54 m3. To jednak mniej istotne chyba, w kuchni jest kuchenka przemysłowa 6-ścio palnikowa, gazowa. Nad nią kiedyś ktoś Ciotce dał dwa pochłaniacze ARDO starszego typu w rodzaju CN 60 IX
Wydajność 480 m3/h
Średnica wylotu 12 cm
Do tego szyb wentylacyjny fi 100 do komina w budynku o długości ok 5mb na wejściu dwa zakręty 90stopni. Oczywiście okapy nie wyrabiają, komin cug ma ale one nie dopychają odebranego powietrza do szybu kominowego. jak wspomódz te okapy, bo na instalację nowego niestety jej nie stać, myślałem o wentylatorze na ok 1 metr przed szybem kominowym tylko o jakiej mocy? Czy wspomożenie rzędu 500m3/h wystarczy?
Wentylator kanałowy odśrodkowy VK150 150 mm 460 m3/h
Wydajność 460 m3/h
Poziom hałasu 46 dBA
Obroty 2725 obr/min
Moc 80 W
Do poziomego i pionowego montażu
Pobór prądu 0.35 A
Napięcie znamionowe 230 V
Zakres temperatur -25 - +55 *C
Klasa zabezpieczeń IP X4
Waga 2.6 kg
Jeśli ktoś przebrnął przez moje zawiłe tłumaczenie, będę wdzięczny jak coś ciekawego podpowie, mogę zamiast odprowadzenia do komina zrobić na zewnątrz odległość do ściany to ok 5mb plus jedno kolano 90stopni.