316
305
Strefa ekspertów HVACR

Usprawnienie wyciągu, kuchnia w barze.

Witam serdecznie to mój pierwszy założony wątek, poczytałem sporo ale podobnego tematu nie znalazłem niestety. Do rzeczy.
Ciotka poprosiła mnie o pomoc, posiada bar, kuchnia pow. ok. 18m2 wys. 3m a więc kubatura 54 m3. To jednak mniej istotne chyba, w kuchni jest kuchenka przemysłowa 6-ścio palnikowa, gazowa. Nad nią kiedyś ktoś Ciotce dał dwa pochłaniacze ARDO starszego typu w rodzaju CN 60 IX
Wydajność 480 m3/h
Średnica wylotu 12 cm
Do tego szyb wentylacyjny fi 100 do komina w budynku o długości ok 5mb na wejściu dwa zakręty 90stopni. Oczywiście okapy nie wyrabiają, komin cug ma ale one nie dopychają odebranego powietrza do szybu kominowego. jak wspomódz te okapy, bo na instalację nowego niestety jej nie stać, myślałem o wentylatorze na ok 1 metr przed szybem kominowym tylko o jakiej mocy? Czy wspomożenie rzędu 500m3/h wystarczy?
Wentylator kanałowy odśrodkowy VK150 150 mm 460 m3/h
Wydajność 460 m3/h
Poziom hałasu 46 dBA
Obroty 2725 obr/min
Moc 80 W
Do poziomego i pionowego montażu
Pobór prądu 0.35 A
Napięcie znamionowe 230 V
Zakres temperatur -25 - +55 *C
Klasa zabezpieczeń IP X4
Waga 2.6 kg

Jeśli ktoś przebrnął przez moje zawiłe tłumaczenie, będę wdzięczny jak coś ciekawego podpowie, mogę zamiast odprowadzenia do komina zrobić na zewnątrz odległość do ściany to ok 5mb plus jedno kolano 90stopni.

typowe podejscie mało kto robi dobrze wentylacje w barze wentylator co najmniej 3000 m3/h i o sprezu conajmniej 1500 pa

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie skoncentruję sie na znalezieniu wentylatora o zbliżonych parametrach, jednak mam jeszcze jedno pytanie, czy montaż takiego wentylatora o podciśnieniu rzedu 1000-1500 Pa przed kominem a nie na dachu jest dobrym rozwiązaniem?

Wentylacja kuchni to nie zabawy dla domorosłych mechaników (bez obrazy). Wywiew znad kuchenki to nie jakiś tam wentylatorek kanałowy 450m3/h i pewnie spręż 300Pa bo go szlag trafi po miesiącu. W kuch masz całą masę syfów unoszących się w powietrzu z czego najbardzij dla wentylacji zabójczy jest tłuszcz czy tez opary oleju co to się na nim gotuje. Wstawisz wentylatorek jak proponujesz i masz zawalony tym syfem po paru dniach. Potrzebne są specjalne filtry co to się je wymienia często + okap + wentylator o dużym sprężu mogący pokonać opory na tymże filtrze (stąd propozycja poprzednika 1000-1500Pa). Mi osobiście nigdy tak dużo nie wyszło ale to nie znaczy, że to jest zła propozycja. Poza tym, wyrzut przez ścianę wiąże się z pewnymi obostrzeniami w myśl przepisów z rozporządzenia ministra odnośnie budynków i ich usytuowania. Najlepiej byłoby wyrzucać na dach. Do tego będzie potrzebował odpowiedni kanał na dach, ten co masz czy li fi 100mm to zapomnij przy takiej wydajności. Wydajność wentylatora możesz sobie na szybko policzyć jako pole powierzchni kuchenki (czyli okapu nad nią), dajmy na to 2m x 1m razy 0,5 (prędkość przepływu powietrza nad kuchenką). Wynik masz m m3/sekundę! I taki dobierz wentylator plus jego spręż musi być tak od 700Pa w górę przez te filtry. Nie możesz też zapomnieć o kompensacji świeżego powietrza bo jak odpalisz taką wichurę to drzwi do kuch nie otworzysz (albo nie zamkniesz, zalezy jak sie otwierają). Także możesz zaproponować cioci, że albo robi tak jak ma być i wtedy nie ma smrodu kotletów na całej jadłodajni i 50% uciekających gości którym nie podoba się że im ciuchy śmierdzą po jednym posiłku, albo robicie dalej sztukę dla sztuki i aby aby, to wtedy daj cokolwiek bo i tak nie będzie to działać jak należy.

Mam nadzieję, że pomogłem przynajmniej uzmysłowić sobie problem jakim jest wentylacja kuchni.

Dzięki, udam się do jakiejś firmy zajmującej się wentylacją, i spytam dokładnie co i jak, zakupię materiały.
Może macie kogoś ze Szczecina godnego polecenia?

Panowie- co za inżynieria- 1000-1500 Pa, 700 Pa spręzu !!!!!!! co za bzdury !!!! filtry tłuszczowe w okapie mają stratę ciśnienia do 200 Pa, zazwyczaj 120-160 Pa !!!! i zgodnie z zaleceniami sanepidu i zdrowym rozsądkiem należy je raz w tygodniu lub nawet codziennie po zakończeniu pracy przemyć lub wrzucić do zmywarki - nie ma problemów ze stratą ciśnienia !!!!!!!! ponadto w kuchni nie możesz przekroczyć 30 wymian /h (54 m3 x 30=1620 m3/h) i do tego jeszcze masz ograniczenie wynikajace ze strefy przebywania ludzi - czyli 0,2 m/s w strefie.
Pomóż cioci - zamontuj jej okap z prawdziweg zdarzenia, załóż wentylator do okapów na kanale wyciagowym np serii KBD systemair, umyj filtry jeśli są (polecam płyn do mycia silników- jest mało agresywny a bardzo skuteczny) jeśli okapy mają wkłady z węgla aktywnego to je wyrzuć do śmieci. Powietrze zużyte wyprowadź na zewnatrz, ponad dach kanał wentylacyjny o średnicy nie mniej niż dn250 i nie zapomnij o kompensacji, bo jak dobrze przyśście drzwi do framugi to ich kelnerka nie otworzy :)

Dokładnie jak kolega profil napisał: "co za inżynieria 1000-1500 Pa !!!" co za bzdury !!!.
Dodatkowo dodam, że okapy renomowanych firm o skuteczności oczyszczania powietrza wyciąganego na poziomie 99% mają stałe opory na poziomie 80 Pa. Jak kolega wyżej napisał - w każdym okapie przemysłowym wyposażonym w filtry (czy to będą łapacze tłuszczu, czy bardziej zaawansowane układy filtracyjne) należy systematycznie myć.
Prawidłowo wydajność okapu dobiera się z zysków ciepła i wilgoci pochodzących od urządzeń znajdujących się pod okapem. Potwierdzam, że należy zastosować odpowiedni okap o odpowiednich wymiarach współpracujący z wentylatorem przeznaczonym do współpracy z okapami (czyli silnik wentylatora znajduje się poza strefą przepływającego powietrza) - wentylatory kanałowe firmy Systemair, Harmann, dachowy może być też Venture. Kolega profilek napisał, że w pomieszczeniu kuchni właściwej max. krotność wymian zalecana przez sanepid to 30 wym/h i z tym się również zgadzam. Dodatkowo w kuchni należy układ zrównoważyć, czyli dostarczyć taką samą ilość świeżego powietrza co usuwamy. Zaleca się aby, np. wywiew powietrza przez okap był na poziomie 80% całkowitej ilości powietrza usuwanego, 20% poprzez kratę na kanale pod stropem pomieszczenia. Ostatnio spotkałem się z instalacją wentylacji w pomieszczenia kuchni, gdzie ilość powietrza była na poziomie ~1500 m3/h, układ wyposażony był tylko w wywiew, brak jakiegokolwiek nawiewu, wykonawca w protokole z pomiarów napisał: nawiew powietrza poprzez nieszczelności w oknach.
Pozdrawiam

A co jeśli z max. krotności 30 wymian wychodzi mi 2000m3/h dla kuchni a wydajność okapu wychodzi mi 2500m3/h ??? Jak się wtedy to ma do zaleceń sanepidu i jak to rozwiązać?

I drugie pytanko o sytuację odwrotną, okap mam na 1500m3/h a z krotności 30 wymian mam 2000m3/h dla kuchni. Czy to oznacza, że mam wywiać pozostałe 500m3/h osobną instalacją wywiewną?

Jeśli chodzi o kompensację na nawiewie to co się dzieje w sytuacji gdy okap nie pracuje? Wtedy się jakoś odcina nawiew żeby nie doszło do sytuacji odwrotnej, że nawiew jest dużo większy niż wywiew?

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.