Witam wszystkich forumowiczów.
Oczekuję ze strony szanownego grona forumowiczów podpowiedzi dotyczącej zdobycia uprawnien projektowych i zasad ich honorowania, sprawa pewnie oklepana ale mnie interesują szczegóły. Konkretnie chodzi mi o to że po przeczytaniu w te i na " chłodnictwo" owszem w przypadku projektowania instalacji wentylacji w budynkach est o tym wzmianka w prawie zad ustawy prawo budowlane nie znalazłem ani słowa " klimatyzacja budowlanym w ustepie " uprawnienia projektowe w specjalności instalacyjnej, która to zawiera instalacje grzwcze kanalizacyjne sanitarne wentylacyjne i gazowe. W takim razie ja się zapytotywuję gdzie tu znajdę szczegółowe wymagania w zakresie projektowania instalacji chłodniczych typu amoniak czy układów kaskadowych stosowanych w chłodnictwie? lub sposoby klimatzacji laboratoriów czy digestoriów o których nawet projektanci przynależący nawet do piib i posiadający nieograniczone uprawnienia a kończący inżynierię sanitarną nie mają bladego pojęcia, poza może przeczytaniem broszury na targach czy konferencji. Wiem że przekonanie jest takie, iż wszystko już wymyślono i nie trzeba nic konstruować , wystarczy być architektem z uprawnieniami i można zajmować się projektowaniem budynków, z pomocą przyszli roducenci którzy zamiast wspomóc projektowanie apracowali gotowe programy obliczające wszystko. Moim zdaniem jest to absurd, w takim razie wynika z tego że budowlaniec jeśli będzie chciał użyć betoniarki to też powinien sobie zaprojektować i wykonać. tylko co w tedy z przemysłem maszynowym?. zastanawia mnie nadinterpretacja przepisów prawa budowlanego i brak stworzenia osobnej gałęzi specjalistów w zakres instalacji w budownictwie. W tum miejscu powinni stanąć murem wszyscy inżynierowie kończący wydziały mechaniczne a posiadający specjalność chłodniczo klimatyzacyjną! Z jakiej racji oni zostają przedstawicielami handlowymi a nie konstrutorami instalacji które tyle lat studiowali. Pragnę zdobyć informacje szczzegółwe w tych tematach tzn. szczegółowe razpożądzenia w tym temacie , nie interesuje mnie to że takie mamy prawom i że instalacje nadzór budowlany odbiera wg corti istal zeszyt 12 , ponieważ jest to opracowanie wspomagające i zawierającym zbiór przepisów , a nie ma mocy prawnej tak jak norma czy rozporżadzenie. uważam że pozbawienie możliwości wykonywania projektów przez szeroką grupę inżynierów chłodników jest naruszeniem swobody wykonywania zawodu, oraz sztucznie wytworzonym lobby które trzeba zniszczyć - niestety tak ! zniszczyć. Ten cały proceder to nadintepretacja przepisów i niewielkie luki w prawie które zawsze jakąś inicjatywą społeczną można zlikwidować. Obecny stan prawny narusza swobode wykonywania zawodu i powoduje włażenie z butami budowlańców i architektów w piękną sfere klimatyzacji i chłodnictwa. I kolejne putanie czy inżynier który ukończył chłodnictwo i klimatyzacja na wydziale mechanicznym czy energetycznym gdzie mecanika płynów to zmora jest gorszym specjalistą od inżyniera sanitarnego gdzie maglowana jest ochrona środowiska a projektwania instalacji nauczony jest z bezsensownego programu pobranego z netu w wersji testowej na 30 dni. Czy po ukończeniu chłodnictwa i klimatyzacji należało by zrobić studia podyplomowe mgr. na inżynierii sanitarnej- jaka jest w tedy sytuacja prawna i czy taki inżyniermoże ubiegac się o uprawnienia projektowe w swojej specjlalności. Do tego myśle że powinni przyłączyć się przyszli inżynierowie budownictwa kończący właśnie studia na wydziale budownictwa , ponieważ oni też wg. najnowszych proponowanych zmian będą mieli problemy z uzyskaniem uprawnień konstruktorskich. Te uprawnienia dostaną architekci bez zdawania egzamin. Polecam również im aby zainteresowali się tymtematem.
Proszę o konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam