331
331
331
330
330
330
317
328
305
317
328
Strefa ekspertów HVACR

stalmark ustawienie letnie jak zrobić zeby było dobrze???

wiam
jestem posiadaczem kotła stalmark 30kw uzytkuje go od października i jest ok mianowicie kupiłem 3 tony groszku i do tej pory mam jeszcze jakieś mysle 800kg wiec nie jest tak źle przy temp. ok 23/25st dom 160m temp.tak wysoka ze wzgledu na male dziecko ale do czego zmierzam mianowicie szukam pomocy o ustawienie kotła na sezon letni nie posiadam jak wiekszość z was zaworu trójdrożnego tylko piec chodzi na 2 pompkach jedna to mały obieg dla kotła z naczynkiem otwartym a druga na centralne
prosze o pomoc i rady
z góry dziekuje
pozrdawiam wszyszkich na forum

witam
ja też posiadam stalmarka tylko 17kw. Pytając o ustawienia letnie przypuszczam że chodzi ci o ustawienia do podgrzewania ciepłej wody w bojlerze. Jeśli tak to wydaje mi się że mam całkiem niezłe, ale jest jedno ale. U mnie kocioł grzeje bojler grawitacyjnie, chociaż pompa jest ale się nie załącza (nie ma takiej potrzeby). Kocioł utrzymuje temperaturę 55 - 65 pracując tylko na przepalaniu, w bojlerze woda ma 45 - 55 w zależności od poboru. Temperatura załączania pompy c.w.u ustawona na 40 dlatego się nie załącza. Ustawienia na sterowniku to:
czas przerwy podajnika w przepalaniu - 1 godz. 45 min.
szybkość nadmuchu - 3
opóźnienie załączania podajnika - 1 sek.
opóźnienie wyłączania nadmuchu - 1 min. 59 sek.
Przy takich ustawieniach kocioł spala około 100 kg miału na miesiąc. Bojler 120 litrów, dla 4 osób.

po wyczyszczeniu pieca /wyczystki i podrusztem od strony nadmuchu/ zacza sie problem.Piec wylancza sie wyskakuje alarm 'wycvzysc podajnik'po zresetowaniu piec znowu zaczyna pracowac nawet caly dzien i znowu wyskakuje alarm.Zaznaczam ze wszystko jest wyczyszczone,wegiel ten sam od poczatku zimy.Prosze o rade moze ktos mial podobny problem.Posiadam piec Stalmark 30 kW.

Może to błąd hallotronu?? czyli czujnika, który nadzoruje w której pozycji jest aktualnie tłok. Nie wiem na jakiej zasadzie sterownik to nadzoruje, ale np. jeżeli po pewnym czasie nie pojawi się impuls z hallotronu do sterownika to wtedy wyświetlany jest właśnie taki komunikat, bo sterownik podaje zasilanie na silnik, a mimo to nie otrzymuje informacji, że zakończył się 1 pełny cykl tłoka i sterownik "myśli" że coś zablokowało tłok.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.