Z doświadczenia wiem że kolektory słoneczne sie sprawdzaja ale: a) tylko do podgrzewu w sezonie maj-wrzesień b) są problemy w okresie urlopowym ponieważ przy braku odbioru ciepłej wody układ sie przegrzewa i w efekcie przestaje poprawnie funkcjonowac c) przy kolektorach i tak trzeba zainstalowac piec olej lub gaz na pozostałe miesiące Natomiast z powietrzną pompą ciepła jest tak: a) sprawdza sie na podgrzew ciepłej wody pod warunkiem niezbyt mocnych mrozów (niestety ponizej jakiejs temperatury, zwykle ok -20, szroni sie i duzo traci na wydajnosci) b) i tak trzeba dodatkowo zamontowac piec gaz lub olej Gruntowe pompy ciepła są bardzo dobre, w naszym klimacie najlepsze ale tu tez jest troche kłopotów potrzebujesz sporej działki zeby ułozyc tanszy wymiennik poziomy, badz w przypadku małej działki wymiennik pionowy ktory jest drozszy.
Moja propozycja pochodz po firmach zajmujacych sie każdym typem i skalkuluj koszty inwestycyjne z pozniejszymi oszczednościami. Nie koniecznie musi to byc opłacalne.
W chwili obecnej wiem ze koszty każdej z tych inwestycji dla "zwykłego zjadacza chleba" są zbyt wysokie. Niestety rząd polski nie promuje ekologicznych zródeł energii.