Masz rację Bob z małym wyjątkiem. Nie kadziłeś "Wallyemu", chyba że odmiennie rozumiemy słowo "kadzić".
Przed zadaniem pytania przejrzałem forum. Przejrzałem też informacje podawane przez firmy oferujące centrale rekuperacyjne na ich stronach internetowych. Próbowałem znaleźć jakieś konkretne dane. Nadmieniam, że dla mnie konkretną informacją są temperatury nawiewu i wywiewu a nie sprawność central. I nie udało mi się znaleźć. W zasadzie nikt nie podaje użytkowych osiągów. Wszyscy "czarują" klientów sprawnością, zapominając, że to tylko obliczeniowy parametr a nie użytkowy. Dlatego sformułowałem założenia i zadałem konkretne pytanie. Najbardziej konkretnie odpowiedział Wally. Ale temperatury, które podał wydały mi się niewiarygodnie dobre. Gdy do tego T.B zaczął kluczyć, uzasadniać, że te temperatury nie są tak istotne, że inne zalety wentylacji mechanicznej są ważniejsze, że może nawet lepiej gdy centrala ma niższą sprawność, a potem jeszcze inni dyskutanci zaczęli - nie wiem czy słusznie - kwestionować to co podał Wally, to nie dziwcie się wszyscy, że "zwiałem" jak ładnie Bob to określiłeś.
Tak naprawdę nie "zwiałem". Byłem i nadal jestem przekonany do wentylacji mechanicznej i rekuperacji też. Chciałem tylko uświadomić Wam dwie rzeczy.
Pierwszą, żebyście podawali użytkowe osiągi central tj. temperatury nawiewu i wywiewu, przy konkretnych założeniach - wymiana w m3/h, oraz temperatura na zewnątrz i wewnątrz. Takie informacje będą lepiej trafiały do przekonania klientów takich jak ja lub jeszcze mniej wiedzących o wentylacji. Natomiast informacje o sprawności central możecie podawać małymi literkami tylko dla bardzo dociekliwych.
Po drugie - abyście przestali się kłócić na tym forum. Wasze kłotnie czytałem wiele razy w różnych wątkach. Sprawiają żenujące wrażenie. Uważam, że jeśli któryś chce kwestionować informację drugiego, to może to zrobić inaczej, ale nie na tym otwartym forum. Przecież trafiają tu także przypadkowe osoby, które w wyszukiwarce wpiszą słowo wentylacja i szybko na forum się znajdą. Co oni o Was sobie pomyślą? Lepiej nie rozważać.
Proponuję - schowajcie prywatne animozje do kosza i zacznijcie współdziałać, aby jak najwięcej osób przekonać do wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Przecież z tego się utrzymujecie. Czy się mylę?