Nie będejeszcze raz w kółko wszystkich uświadamiał.
Jak będzie JEDEN instytut w POlsce , który będzie badał wszystkie wymienniki w tym samym labolatorium i na podstawie tychżę samych parametrów - to sobie pogadamy kto ma 40% a kto 80%.i jaka jest ogólna sparwność central z wymiennikiem.
tego nie ma , każdy sobie rzepkę skroobie i wciska kit wszem i wobec.
A mądrale jak ty Bob, chcieliby , aby każdy pokazał co ma (albo nie ma). Faktem jest ,że prawie NIKT nie kwapi sie pokazać cokolwiek. Uszanuj człowieku ten szczegół, że my POKAZUJEMY, jakkolwiek , twoje przygłupawe komentaże starają się zniweczyć ten dobry poczatek pokazania pzrykładu , aby INNI tez sie odważyli coś pokazać.
A jak nie masz racji - to po propstu przeczytaj i nie pisz głupot.
Dla wyjasnienia pojęcia sparwności temeparturowej czy energetycznej - odpowiadam ,że badanie wymiennika, gdzie mierzy sie tylko przepływ powietrza i temperatury nawiewu i wywiewu jest bardziej chwytem reklamowych niż rzeczywistym badaniem wymiennika.
Nasz chwyt reklamowy jest poparty badaniami , INNYCH tylko gadaniem i pisaniem bzdur.
Mogę zrobic badania centrali z przeplywem 100m3/h - i otrzymać 98% sprawności teperaturowej i latać wokół wciskająć kit. Ale tego nie robię - bo ja wiem ile są one warte , ale inni nie.Jak zaczynasz mówić o sprawności BOB - to najpierw spytaj się o przepływy, spręż i powierzchnie wymiennika. Dla centrali VX-96 0500- pow wymiennika ma 41m2!!!. Pokaż mnie wymiennik większy od tej powierzchni (chyba rura B). Dlatego jak pieprzysz o sprawności 40% dla tego wymiennika HEXKP- to albo jesteś tak głupi ,albo robisz to specjalnie.
Tak czy owak sprawności temeparturowe nigdy nie będą prawdzim wyznacznikiem sprawności centrali z rekuperatorem (wymiennikiem).
Aby określić rzeczywistą sparwność centrali z wymiennikiem naleąy przebadac i centralę i jej wymiennik RAZEM. A tego sie p. BOB w Polsce nie robi oprócz nas (daj pzrykłąd i wymień innych co zrobili ), poniewaz badania POlit.Opolskiej wskazały na sprawnośc denergetyczną naszej centrali VX-96 w granicach 87%.
Sprawność energetyczna wymiennika (wraz z centralą) kolego BOB , to wszystkie te same pomiary + pomiary sprężu , strat, poboru mocy silników, wilgotności powietrza, pomiary nieszczelności centrali i ubytków energetycznych, strat cieplnych z mostków cieplnych - innym słowy obliczenie bilansu energetycznego co odzyskujemy a co wkładamy na króćću ssawnym i króćću wylotowym. Nawiew/Wywiew.
Tutaj wracamy do punktu pierwszego ,że nie mamy instytucji , która by to zrobiła jak tzreba i tak samo dla wszystkich. Więć wniosek jest taki - po co robić indywidulanie , kiedy NIGDY ni emożna porównać wyników - bo każdy robi inaczej - jak mu wygodnie.
Mamy bałagan, wszycy o tym wiedza ,ale NIKT nie chce porządku, a ponieważ nie mamy porządku wszędzie wokół nas wszystkich, to nie ma sensu aby pan BOB jeżdził po mnie jak pies na burej suce.
Nie mam obowiązku, ani ochoty dawać materiały, przedstawiać badania , oceniać je i mój produkt, poddawać sie pod osąd ludzi pokroju jak pan , panie BOB. Bo gdyby Pan wiedzial co powyżej napisałem, a jest znane wszem i wobec , to by pan tego głupiego postu nie pisał od samego poczatku.
A jak masz taką niespożytą ochotę poszerzenia wiedzy BOB - to zabierz się do roboty i naucz się cos więcej o wymiennikach a nie do pisz bredni.