No to teraz mnie Aniu rozbroiłaś. Różnica między tymi nagrzewnicami jest jak między Saharą, a Atlantykiem. Jedyne co mają wspólnego to "grzanie":) Troszkę się rozpędzasz z budową nagrzewnicy wodnej. Napisałaś:"Wodna ma wężownice, zawór trójdrogowy, siłownik i czujnik." Trzy ostatnie elementy to nie jest budowa nagrzewnicy, a elementy automatyki. Poza tym są bardziej rozbudowane metody sterowania do nagrzewnic wodnych, np. zespoły mieszające. Wracając do nagrzewnicy elektrycznej to składa się ona z grzałek elektrycznych (są różne typy). Pewnie używasz suszarki do włosów, więc możesz ją rozebrać i zobaczyć budowę. Nagrzewnice elektryczne trzeba zabezpieczyć przed przegrzaniem, itd. Robi się to na wiele sposobów,np. stosując termostaty (najczęściej bimetale), presostaty różnicowe itp. Nie wiem, czy wyjaśniłem. Starałem się najprościej wyjaśnić, jak potrafię.
O co właściwie pytasz, ponieważ rozpoczęłaś dyskusję od siłowników, a teraz przez chłodnicę, nagrzewnicę wodną i elektryczną kończysz na automatyce do nagrzewnic elektrycznych, która z siłownikami nie mają nic wspólnego?