P. Michale , dziękuję za odpowiedź , ale nie rozwiewa ona moich wszystkich wątpliwości ;
1. pozwoliłem sobie zadzwonić do przewodniczącego komisji na upr. SEP , który mnie egzaminował - potwierdził, iż na dzień dzisiejszy upr. SEP wydawane są bezterminowo, aczkolwiek nie wykluczył, że w kolejnej nowelizacji to się zmieni - jeśli P. sobie życzy odszukam stosowny Dz.U. , więc pytam czy można porównywać wagę obu dokumentów ? brak wiedzy w zakresie czynników chł. może, prawda, zaskutkować stratami w środowisku, w przypadku urz. elektrycznych - utratą zdrowia, życia elektryka i użytkowników instalacji elektr. więc czy przedlużanie jest niezbędne ? a może wystarczy co 10 lat ?
2. jak zdążyłem się zorientować KFCh w zdecydowanej większości tworzą importerzy, firmy handlowe, paru producentów i 4-5 firm handlowo - serwisowych ( łącznie ok 50-60 firm -czy się mylę ? ), więc trudno mówić o reprezentatywności branży - wszak koszty szkoleń uderzą po kieszeni wyłącznie firmy monterskie i serwisowe, które w KFCh nie mają nic do powiedzenia , a mocną pozycję mają f-my bezpośrednio zarabiające na szkoleniach ?
podoba mi się argumentacja P. w sprawie opłat , kar za emisję - wzrośnie ryzyko "lewego" importu
więc zastanówcie się Panowie ( łącznie z SIMP ) czy tak wysokie koszty szkoleń , licencji , egzaminów nie skutkują poszerzaniem się szarej strefy w naszej branży ? mówiąc brutalniej : czy Wasze apetyty na nasze pieniądze nie stawiają Was w jednym szeregu z pazernym fiskusem ?