Witam. Długo nie odpowiadałem, bo miałem bardziej pilne zajęcia, niż - z całym szacunkiem dla uczestników Forum - tłumaczenie kilku osobom rzeczy, które mi się wydają oczywiste. Po przeczytaniu Waszych komentarzy, po raz drugi się zastanawiałem, czy warto odpisać. Chyba jednak tak, lecz w celu dalszej polemiki proszę o telefon - będzie szybciej i dokładniej. Nr (22) 511-68-83. A teraz krótko, kilka wyjaśnień...
(1) Fundacja PROZON nie ma nic wspólnego z Zamkiem w Karnitach; nie spotykaliśmy się tam i jak dotąd, nie planujemy; niemniej jednak jest warty polecenia.
(2) Kaucja za butle jest w całości zwracana po oddaniu butli. Jeśli Panowie/Panie uważają, że to świetny biznes, nic przecież nie stoi na przeszkodzie, abyście zakupili duży kilkaset albo więcej butli i za darmo je wypożyczali; jeśli nie będziecie pobierać kaucji, to gwarantuję, że szybko ta działalność okaże się mocno deficytywa, bo z butlami będziecie mogli pożegnać się na zawsze. "Obracanie" pieniędzmi za kaucje nie jest działalnością dochodową, bo de facto, nikt nimi nie "obraca".
(3) Jeśli ktoś często prowadzi odzysk sporych ilości czynnika (po kilkaset kg), a nie chce wypożyczać naszych butli, niech kupi własne butle, albo zbiornik tonowy lub półtonowy półtonowy. Cena pojedynczego zbiornika tonowego sięga 10.000 zł.
(4) Kaucja za butle PROZON-u wynosi 250 zł. Jest w całości zwracana po oddaniu butli.
(5) Krajowe Forum Chłodnictwa w większości składa się z firm monterskich i serwisowych. Są wśród członków Forum także importerzy, dystrybutorzy i producenci urządzeń. Wszyscy członkowie mają jednakowe prawa. To Walne Zebranie Członków wybiera władze Związku. Liczebność władz KFCh jest intencyjnie dość duża (w sumie 3 organy, łącznie 13 osób), aby jak najwięcej osób bezpośrednio włączyć w inicjatywy podjemowane przez KFCh.
(6) Czy KFCh reprezentuje branżę? A nie? Mimo, że członków KFCh jest "ledwie" 50 spośród (pewnie) kilku tysięcy firm chłodniczych, nie zmienia to faktu, że jest teraz najbardziej aktywną organizacją działającą na rzecz całej branży chłodniczej. Co dobrego Panowie zrobili dla ogółu?
(7) Nikt nie zaprzeczy, że gdyby nie Fundacja PROZON, ok. tysiąca firm musiałoby "z miejsca" wydać 4-6 tys. złotych na urządzenia do odzysku czynników chłodniczych. A co zrobilibyście Panowie z freonem, którego nie da się już użyć ze względów na ograniczenia prawne, albo ze względu na jego pomieszanie? Wypuścilibyście w powietrze?
(8) PROZON nie dybie na Wasze pieniądze. KFCh też nie. KFCh stworzyło bardzo dobry system szkoleń. Jest on fakultatywny, nie obowiązkowy.
(9) Gdy Wy piszecie delikatnie mówiąc "uszczypliwe" komentarze, my staramy się przekonać ministerstwa i posłów, aby m.in. nie nakładali na was kar za emisję R-22 do atmosfery w wysokości 290 zł/kg. To nie jedyna ważna sprawa.
Muszę kończyć. Jeśli coś pominąłem, proszę do mnie zadzwonić. Nr tel. podałem powyżej.