Dorota Wójcik: Gdańsk 6.11.2007r.
Departament Higieny Środowiska
Z prośbą o przekazanie dla:
Izabela Fengler
DYREKTOR
Departamentu Higieny Środowiska GIS
Głowny Inspektorat Saniatarny
tel (022) 536 13 19
Dotyczy: CO2 w mieszkaniach i potrzeby ustawowego wprowadzenia Prawa Newtona do budownictwa.
Szanowne Panie w ślad za moim pismem z dnia 8 lutego 2005 r. do GIS o wprowadzenie PN-EN 132 dla urzędników przyznaję, że trochę przesadziłem. Bo takiego powietrza już chyba nie ma na świecie? A nie dla tego, że nie widzę potrzeby dbania przez BHP o zdrowie urzędników. Teraz po dogłębnej analizie doszedłem do wniosku, że za odpowiedź GIS był winny tak zwany "efekt cieplarniany". Według badań takich okresów jak teraz nastał było w ostatnim milionie lat 17. Cywilizacyjnie zawsze był to okres przełomowy i zmiany gatunków organizmów zamieszkujących na planecie "Ziemia". Z uwagi na ponowny wzrost poziomu stężenia CO2 w atmosferze już obserwuje się zjawisko określane pomrocznością (PO). Narastają konflikty lokalne i globalne. Badanie tego stanu jest ukłonem dla uznaniem zasług dla sądu w Gdańsku, który to już 1 raz odkrył i Wadzy w mieście Gdańsku, która uważa, że: Inwestor może robić co chce. Sądzę, że wspomniane powyżej stanowisko GIS z 2005 r. było też wynikiem braku zrozumienia dla roli CO2 w przyrodzie. Dla tego informuję, że jak donosi prasa: Minmin Luo z Narodowego Instytutu Nauk Biologicznych w Pekinie i zespół zajęli się badaniem tych komórek nerwowych. Zgodnie z doniesieniami Chińczyków, myszy wyczuwały CO2 przy stężeniu 0,066%. Aby lepiej naświetlić umiejętności gryzoni, przytoczymy trochę danych. Stężenie dwutlenku węgla w atmosferze to 0,038%. Stanowi on także 4,5% wydychanych przez człowieka gazów, a stężenie jeszcze bezpieczne dla naszego gatunku to 0,5%. Gdy podczas eksperymentów myszy mogły wybierać między obszarami o mniejszym i większym stężeniu gazu, unikały otoczenia ze stężeniem CO2, które przekraczało 0,2%. Ponieważ do 2100 roku poziom dwutlenku węgla w atmosferze ma wzrosnąć do 0,05-0,1%, należy się spodziewać zmian w zachowaniu gryzoni. Jakich? W miarę wzrostu stężenia CO2 zwierzęta te stawałyby się bardziej strachliwe lub agresywne.
Jak Panie mogły obserwować to co działo się w Sejmie w czasie wyborów, to zachowanie polityków też przypominało ze stopnia agresji oddziaływaniem czegoś na umysły. Jako ekspert w energetyce obeznany w problemie zmiany pH na skutek "korozyjności wody", czyli zawartości organiki i organizmów które ją rozkładają ( tu polecę GINB osobno moje najnowsze osiągnięcie w formie Prezentacji dla lekarzy czym jest tzw. "korozyjność wody"), cytuję dostępne w Internecie dane dla krwi: Zmiana p CO2 o 1 mmHg ( 1.3 hPa) na poziomie pCO2= 40 mmHg odpowiada zmianie pH o 0.01! A przecież i ludziom nie jest ten stan obcy! Wiem , że w szkołach są wysokie stężenia! Co już doprowadziła do krzewienia się jako zabobonu wiary w "wentylację grawitacyjną". A skutki krzewienia przez ministerstwo tego zabobonu dla młodzieży są podobne jak dla myszy i określane podobno jako ADHD, albo mianem "Pokolenia T"!? A tak naprawdę nie należy wierzyć, że wizyta kominiarza zmieni grawitację na końcach kanału zwanego kominem! Utarty slogan, że to szczęście widzieć kominiarza, to tylko zabobon i symboliczny gest " złap się zaguzik", to guzik nie szczęście. A o ile wiem, to politycy zadecydowali , że należy przeciwdziałać kwasicy mózgu u dzieci w szkołach. Ale nie usprawnieniem wentylacji. Dzieci jak kominiarze mają obowiązkowo nosić mundurki i przyzwyczaić się do kamer jako stałej inwigilacji Wadzy - już od podstawówki? Gdy rozmawiałem z jednym specjalistą z WIS w Gdańsku o problemie, to on wskazał mi wtedy na ( M. p. Nr 19, poz. 231). Ale teraz jak sprawdzałem, to tam o NDS dla CO2 nic nie było ( ? kopię którą dał mi muszę odszukać). Ale i tak już to jest mniej istotne z uwagi na zapisy w poz. 158 ( NDS dla ditlenku węgla) Dz. U. 217, poz.1833 z 2002 r. że ustawodawcy w polskim BHP. Piszę ponownie do GIS, bo Ustawodawcy chyba nie chodziło o opiekę nad ludźmi? Zalecane w BHP to NDS 3 promile alkoholu, to dla czego ma nie przeżyć stanowiska GIS w sprawie: że "dwutlenek węgla, jako naturalny składnik powietrza atmosferycznego, powstający w procesach spalania we właściwie użytkowanym (wietrzonym) mieszkaniu nie stanowi zagrożenia życia ani zdrowia ludzkiego".
Nic tam nie ma o kwasicy mózgów i zachowaniach agresywnych ludzi z uprawnieniami wierzącymi w "wentylację grawitacyjną", przez co mającymi też objawy ADHD ( dla dorosłych) cytuję ( zapis oryginalny): R... (gość) Projekt-piczątka-kasa wykonanie -pieczątka- kasa Za % CO2 piecząteki, kasy nie dają, PN ...nie ma. Niedouku poczytaj inne wątki http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idw=37627&idg=2
Nie ma znaczenia CO2, WYLICZENIA a przekruj kanałów matole! Wentylacja to nie powieść, czy piosenka tantiemów
R... (gość) A ten idiota znów swoje! Nieważne, może być głupku, nawet 3% CO2 co to kogo obchodzi! Od ludzi z branży wymaga się projektu, właściwego wykonania a nie jakiegoś tam CO2 niedouku! za to co potem nie ma.
Zajrzyjcie więc "fachowcy " do Dz. U. Nr.46 z 1995 r. poz. 238: EUROPEJSKA KONWENCJA (z 26XI 1987 r.) o zapobieganiu torturom oraz nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu,
obowiązująca w Polsce od 01.02.1995 r.
Warto zrozumieć zapisy tej Konwencji, także w zakresie projektowanej wentylacji. Aby naświetlić GIS i Ustawodawcy rozwiązanie problemu jakie stosowane jest dla narodów cywilizowanych informuję, że chyba w Polsce można już zajrzeć zamiast do głupot z PNów (które są nieobowiązkowe), a do DIN 1946!? Tam zalecane jest NDS dla CO2 9,3 kPa [70 mm Hg]), i(lub) ciężka lub narastająca kwasica oddechowa (pH 18 m, a ma około 2 m wysokości. A i tak przecież wiadomo, że są pory roku i po ochłodzeniu się ciepłego powietrza nic go nie ciągnie do góry. Bo ten komin miał być murowany. Ale po co jak kominiarz może zapisać na własność mój lokal dla spółdzielni? Czy GIS coś wiadomo o tym, aby spółdzielnie dostawały na własność własnościowe lokale wydzielone ustawowo z budynku, budowane przez innych inwestorów? Ja rozumiem obowiązek kontroli wentylacji. Ale dla czego ja mam być odpowiedzialnym za projekty i wykonanie, gdy kominiarz nie ma wejścia na dachy, ani ław kominiarskich? Więc pytam: Czy spółdzielnia jako zarząd wspólnoty (jak u mnie) to nie jest namacalny efekt wieloletniego utrzymywania się niedotlenienia mózgu u decydentów? Mam chorą żonę na raka i natychmiast potrzebuję poparcia dla wykonania nowej proekologicznej wentylacji z rekuperatorem. Mam alergię na głupotę, bo zobowiązany Dobrymi obyczajami 10 lat starałem się zwalczać poglądy nienaukowe w polskim budownictwie. Teraz jako emeryt w PAN i weteran tej walki proponuję GIS sojusz i współpracę w ramach grantu badawczego. Bo i tak po orzeczeniu inwalidztwa mojej żony wystąpię chyba o 1 ml E do UE . Mam nadzieję, że GIS, po tych obszernych wyjaśnieniach mnie poprze!
Stanisław Marcinkowski
Sala 1 tutejszej siedziby Sądu Rejonowego II Wydział Karny ( od 12 grudnia 2005 r.)
ul. B. Chrobrego 80 A/2 , 80 - 414 Gdańsk
Z uwagi na obrazki i zdjęcia opis mojego Wynalazku prześlę pocztą!