Witam.
Prawie rok temu zmienialem ogrzewanie w moim mieszkaniu w kamienicy z pieca weglowego na instalacje c.o. z piecem gazowym. Dzisiaj dostalem zawiadomienie od administracji ktore nie bardzo rozumiem i zastanawiam sie jaka ma podstawe prawna. Oto jego tresc:
"W wyniku przeprowadzonej kontroli przewodów spalinowo - wentylacyjno dymowych w budynku przy ul.XXXXX, stwierdzono że w Pana mieszkaniu przewód spalinowy od podłączonego pieca c.o /gazowego/ nie posiada wymaganej dodatkowej izolacji wewnetrznej zapobiegajacej zamakaniu scian. W związku z powyżsym zobowiazuje Pana do niezwlocznego usuniecia usterki."
Niezabardzo to rozumiem i dlatego mam kilka pytan do osub lepiej znajacych sie na tego typu rzeczach:
- czy zmieniylo sie cos w prawie ze po roku urzytkowania instalacji c.o. musze przeprowadzac jej, opisane wyrzej, ocieplanie?? Dodam jeszcze tylko ze moja sasiadka ktora piec gazowy ma od +/- 30lat dostala pismo o podobnej tresci.
- co grozi mi jezeli nie przeprowadze naprawy tej usterki?? Czy administracja ma jakies podstawy prawne do narzucenia na mnie obowiazku jej naprawy??
- naczym polega to ocieplanie i z jakimi kosztami sie wiaze??