[quote:Tomasz Brzęczkowski,159084]Pan naprawdę nie zna fizyki. To dość dziwna zasada ocieplać od zewnątrz ( by zimno nie weszło) - za stałym odbiornikiem ciepła Nie ma zimna w fizyce!!! jest ciepło i kierunek przepływu energii jest znany! . Kiedyś tak! Były ( do 90') niesterowalne systemy ogrzewania - mur stanowił akumulator stabilizujący temperaturę w pomieszczeniu - odbierał nadmiar ciepła itd. Ale dziś? jest elektronika, dziś ustawia Pan sobie temperaturę - a w takim układzie mur będzie zawsze chłodniejszy od temperatury w pokoju - a więc z akumulatora zrobi się wyłącznie odbiornik - umieszczanie izolacji termicznej za stałym odbiornikiem ciepła to raczej brak myślenia! Coraz częściej dochodzą też kwestie programowania temperatury czas/miejsce... Kolejna kwestia to wilgoć! Przy ocieplaniu powyżej minimum czyli normy ( 10-12 cm styropianu czy wełny) musi być od środka paroizolacja . Im grubsza izolacja termiczna - tym większy problem z zawilgoceniem.
Nie proszę Pana – nie jest prawdą, że opór przegrody cieplnej liczy się jak „różaniec” – żeby tak było musiałaby ona mieć nieskończenie duży wymiar - jest ogromna różnica, między „termosem” czy lodówką zamkniętym a niedomkniętym – choć licząc liniowo – fakt żadna! Od 21 lat realizujemy instalacje w domach izolowanych od wewnątrz ( zapraszam) i wiem jak ogromne różnie są w zużyciu – Przy dobrej izolacji nie istnieje możliwość zamontowania centralnego ( pośredniego) systemu ogrzewania – Co znakomicie obniża koszt inwestycyjny = pozwalając Więcek kasy wydać na izolację.
Pana wełna w ścianie jest sucha – bo jest jej 10 cm ( izolacja zaczyna się od 30cm!!!) Domyślam się, że w dachu Pan dał więcej--- czy te więcej też nie zabezpieczył Pan paroizolacją???
BASF http://www.dena.de/fileadmin/user_upload/Download/Veranstaltungen/2005/05/Vogelsang_Luwoge.pdf
Co do tego ile Pan płaci… W 1995 roku litr oleju opałowego kosztował 0.60zł – mało kto dawał się namówić na izolację, bo „zakopię sobie zbiornik, wleję 2000 l za 1200 zeta i …
http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/przyklady-budynkow-blog/132-termoizolacja-systemy-wewnzne.html[/quote]
1. Zarzucanie mi braku znajomości fizyki przyjmuję z rozbawieniem. Nauki ścisłe a zwłaszcza fizyka to moje hobby.
2. Dobrze że uzgodniliśmy iż fizyka nie zna pojęcia zimna lecz tylko ciepło.
3. Od wielu lat czytam Murator. Prenumeruję go od czasu gdy zdecydowałem się na budowę domu czyli jakieś 15 lat temu. Z tego miesięcznika dowiedziałem się, że w USA i Kanadzie króluje ogrzewanie nadmuchowe, to skłoniło mnie do zapoznania się z tematem i wybrania tego systemu. Projekt domu powstał na zamówienie indywidualne. Architekt w tamtym czasie niewiele wiedział jak to się je. Wiedział jedynie, że musi być kanał centralny.
Taki kanał mi zaprojektował - nieco przewymiarowany bo o przekroju aż 100cmx50 cm. Wystarczyłby 50x50. Większy kanał przydał się bo wykorzystałem go także innych rzeczy. Liczenie przekrojów pozostałych kanałów ich usytuowanie musiałem już wziąć na siebie. Kierowałem się szybkością przepływu w nich powietrza aby nie była za duża i trafiłem w dziesiątkę. Z tego miesięcznika wiem, że tylko w wyjątkowych przypadkach , gdy już nie można inaczej,ocieplenie umieszcza się od wewnątrz.
4. Teraz wreszcie rozumiem Pańską niechęć do systemów ogrzewania ciepłym powietrzem. Skoro trzymacie się zasady, że ocieplacie tylko od środka, to zrozumiałe iż taki dom musi mieć niezwykle mała bezwładność cieplną. Zastosowanie powietrznego systemu grzania takiego domu to wyzwanie.
5. Na podłodze strychu mam ocieplenie 15 cm. Strych nie jest ogrzewany lecz jego ściany też są zaizolowane cieplnie. Dopiero na dachu jest paraizolacja i 15 cm styropianu. Ta więc pomieszczenia ogrzewane od góry zaizolowane są w sumie 30 cm warstwą ocieplenia. Na strychu temperatura nigdy nie spadła poniżej 10 st. C.
Trzymamy tam kwiaty przez zimę , które latem zdobią dom na zewnątrz..
6. Mój dom ma sporą akumulację ciepła. System jest ustawiony tak :
I. Budzenie 5:20 - 7:20 ->22 st.C
||. Pobyt w pracy, szkole 7:20 - 16:00 -> 20 st.C
III. Powrót do domu 16:00 - 22:00 -> 21 st. C
IV. Sen 22:00 - 5:20 -> 20,5 st. C
Włącza się zawsze na czas budzenia, nagrzewając łazienki do 24 st.C,
resztę pomieszczeń do 22 st. C.
W czasie przebywania w pracy włącza się bardzo rzadko , temperatura na zewnątrz musi być poniżej -10 st.C.
Przy przeciętnej temperaturze zimowej ok 0 st. C w okresie od godz. 7:20 do godziny 16:00 (ponad osiem godzin) temperatura nie spada więcej niż 1 st. C
.
W nocy chyba się nie włącza . Pracuje zbyt cicho abym mógł to twierdzić ze 100% pewnością.