Paneli na podczerwień jest wiele i mało jednocześnie. Z moich obserwacji większość firm handluje chińszczyzną w wykonaniu infrapower, często pod swoimi markami (greenie, gor-dex, infradel, sunswiss - ten ostatni już splajtował) Grzejniczki niestety mocno awaryjne,) w Europie mają tylko magazyny - bez możliwości naprawy (tylko wymiana). Iny typ popularny to czeskie grzejniki w pełnej metalowej obudowie, pokryte piaskiem i malowane (ecosun, eco partner). Największą zaletą jest prostota (tylko mata grzewcza, więc tylko ona może się zepsuć, da się wymienić). Niestety wydajność i wygląd nie zachwycają. Moim zdaniem, jeśli się uda kupić w dobrej cenie 500-600 zł za 600W to można brać.
Pozostaje jeszcze półka premium (house innovation, redwell) dostępne w wielu wersjach, produkowane w Polsce więc z serwisem nie ma problemu, no ale cena odpowiednio wyższa. Testowałem też grzejniki austriackie "ceramiczne", ale wieloktortnie wyższa cena nie przekłada się na lepsze grzanie. Ja już swoje ogrzewanie wybrałem. Celowo nie ppiszę jakie, bo ceny na rynku mocno się zmieniają, niektóre małe firemki się zamykają, nowe powstają. Obecnie chyba każda licząca się firma udostępnia grzejniki do testów, więc można sobie porównać i ewentualne efekty odnieść do proponowanej ceny.