W 2005 roku zlecilem wykonanie projektu wentylacji mechanicznej budynku mieszkalnego. Oczywiscie pewna firma wykonala projekt oraz sprzedala mi urządzenie ktore bylo w projekcie oraz zaproponowala firme wykonawcza. Urzadzenie jak sie dowiadywalem jest produkcji skandynawskiej i podobno bardzo dobrej jakosci. Po zakupie, zainstalowaniu i uruchomieniu instalacji okazalo sie ze ilosc powietrza nawiewanego i wyciaganego jest zdecydowanie za niska. Podejrzewalem zle wykonana instalacje wentylacyjna, wiec wezwalem jeszcze dwie firmy wentylacyjne ktore stwierdzily ze instalacja jest polozona wzorowo i zgodnie z projektem. Stwierdzily rowniez bardzo duze uchybienia w fazie projektu: zle dobrana centrala rekuperacyjna , zle dobrane nawiewniki , zbyt male srednice kanalow wentylacyjnych.
Ze swoich dobrze poinformowanych zrodel wiem ze osoba ktora na forum ma bardzo duzo do powiedzenia na temat rekuperacji, ogrzewania i wentylacji, wystepujaca pod Nickiem Saper to ten sam projektant który wykonal projekt wentylacji mojego domu. Mam bardzo duze watpliwosci co do profesjonalizmu pana sapera i pragne ostrzec wszystkich przed jego pseudo profesjonalizmem.
Jakie kroki prawne powinienem podjac aby szacowny pan saper odpowiedzial za swoj blad. Zaznaczam ze wymiana kanalow wentylacyjnych ze wzgledow technicznych nie jest mozliwa. Wymiana centralki ze wzgledu na srednice kanalow tez raczej odpada. Wszystkie firmy z ktorymi konsultowalem projekt sa zdania ze projektant zlamal kilka podstawowych zasad obowiazujacych przy projektowaniu.