Jeśli się uda z miejscem to będzie w każdym pomieszczeniu kratka wyciągowa, jeśli się nie uda będzie zasysane powietrze z korytarza plus świeże, zastanawiam się czy nie regulować również przepływ świeżego powietrza, na takiej zasadzie co działa rooftop, jeśli się nie mylę.
Wtedy bym zainstalował czujnik jakości powietrza, który by regulował przepustnice świeżego powietrza, pobierze świeże lub nie jak tam będzie uważał. Chyba że przepustnicą od świeżego miało by coś innego sterować tylko nic mi nie przychodzi do głowy, z tym czujnikiem nigdy nie miałem styczności i nie wiem czy jest możliwość zrobienia tego aby czujnik sterował przepustnicą świeżego.
Od następnego tygodnia będę się za to zabierał, jeszcze mam czas aby pomyśleć nad tym jak najbardziej komfortowo sterować w każdym pomieszczeniu klimatyzacją(tą właśnie kanałówką) i co można z tym jeszcze zrobić.
Zastanawiam się czy zastosować wymiennik krzyżowy.
Dzięki niemu zimą kiedy jest okres grzewczy można odzyskać ciepło taka niby rekuperacja ale czy to zda egzamin?. Takie małe pytanie, myślę chyba że tak, ja osobiście nie widzę problemu aby wyciągane powietrze krzyżować z świeżym. Czekam na opinie i sugestie.