316
305
Strefa ekspertów HVACR

Klimatyzacja restauracji - uwzględniacie zyski ciepła od posiłków?

kochani,
niezle sie ubawilem czytajac ten watek, bo co prawda wszyscy po trochu macie racje, ale cos mi sie wydaje ze calkowanie talerza nadaje sie bardziej do laboratoriu niz do rzemiosla - ktorym w zasadzie jest projektowanie. Moim zdaniem ilosc ciepla wydzielajaca sie z posilkow jest na tyle nieduza, ze spokojnie mozna przyjac odrobine wieksze zyski na lebka, lekko wieksze parowanie i sprawa zalatwiona. Natomiast zdrowy rozsadek przede wszystkim - i tak liczenie zyskow daje wynik mocno przyblizony bo nie uwzglednia sie wielu rzeczy ktorych uwzglednic nie sposob. wiec lekkie przewymiarowanie ukladu jest niezbedne tak samo jak i elastycznosc. jesli chodzi o restauracje to uznalbym ze jest to lekka praca na siedzaca (no chyba ze dancing bedzie jakowys).

"Heat gains from meals: for each meal served the heat transferred to the dining space is approximately 15 W, of which 75% is sensible and 25% latent."
... ale Amerykanie są ostatnio "be"...
Pozdrawiam wszystkich:)

Aśko, projektowanie to jest wspomniane rzemiosło , dla 100 osób (niezła impreza) jest to raptem 1,125kW zysków jawnych, ile zysków przyjmiesz od 1 osoby tańczącej ile osób tańczy i o ile się możesz pomylić ? Nie wszystko da się policzyć z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku, często trzeba podjąć ryzyko i oszacować.

Obiecuję, że następnym razem zcałkuję talerz, i pujde na czuja z tym klimatorem, bo jak mi para z talerza buchnie w twarz to klima siądzie i basta.

... no i pewnie nie uwzględnię w tym przypadku, zgadzam się z Tobą, aczkolwiek pozytywnie zaskoczyła mnie duża ilość konkretnych danych w amer. literaturze...
A tak na marginesie: strasznie poważnie podchodzicie do tego "rzemiosła" chłopcy/panowie i specyficznie podchodzicie do pytań fakt, że czasem wydumanych i sformuowanych w mało "profesjonalny" sposób szczególnie przez kobiety. (next pytanie pod nickiem męskim ;-) )
P.S. Malicki też była kobietą!!!

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.