316
305
Strefa ekspertów HVACR

Jak pozbyć się zapachów z kuchni?

Witam szanownych forumowiczów.
Jestem współwłaścicielem restauracji, w lokalu mamy ciągły problem z wentylacją kuchni, usuwaniem dymu i zapachów z niej. Nie instalowałem jakiejś specjalnej wentylacji, jest standardowa kratka wentylacyjna i okap, ale zastanawiam się nad jakimś innym rozwiązaniem, bo zdarza się że klienci się skarżą na zapachy.
Czy możecie podsunąć mi jakieś rozwiązanie, bo nie ukrywam że nie za bardzo się na tym znam.

Możen e warto pomyśleć nad lampami UV coś jak mają okapy Jeven,Halton ale niekoniecznie ich produkcji.

Potrzebna jest prawidłowo zaprojektowana instalacja wentylacji mechanicznej - okapy jak najbardziej z Haltona mają bardzo dobre rozwiązania.

Jesli jest Pan z W-wy mogę podjechać i coś zaproponować.
dariusz.kujaga@hts.net.pl

Rozwiązaniem będzie dobra wentylacja mechaniczna, teraz pewnie drugi wyciąg jest w toalecie i jak chodzi to powietrze z kuchni idzie na salę. Najlepiej to zrobić wentylację nawiewno wywiewną, z odzyskiem ciepła. Tego typu dobre rozwiązania można znaleźć na stronie firmy Semi-finland.

[quote: Marek Zubert]Rozwiązaniem będzie dobra wentylacja mechaniczna, teraz pewnie drugi wyciąg jest w toalecie i jak chodzi to powietrze z kuchni idzie na salę. Najlepiej to zrobić wentylację nawiewno wywiewną, z odzyskiem ciepła. Tego typu dobre rozwiązania można znaleźć na stronie firmy Semi-finland.[/quote]

Jeśli na sale docierają zapachy kuchenne, to moc wentylatora w okapie jest zbyt mała, można wymienić okap ewentualnie nawiewniki wyporowe zamontować lub zrobić tak jak wspomina kolega powyżej.

[quote: Marek Zubert]Tego typu dobre rozwiązania można znaleźć na stronie firmy Semi-finland.[/quote]

Ostatnio montowałem ich systemy - całkiem w porządku.

Jeśli jest to restauracja to powinna mieć odpowienio zorganizowaną dystrybucje powietrza. W dużej mierze powinno być to opisane w opracowaniu tzw. Technologii dla Zakładu Gastronomicznego. Na jej podstawie wykonuje sie projekt wentylacji i zatwierdza przez Sanepid. Zapachy nie powinny sie rozprzestrzeniać po sali. Wygląda z Twojego opisu na to, że instalacja jest bardzo prosta (okap i kratka) i prawdopodobnie powietrze przepływa w sposób niekontrolowany. Napisz coś więcej. Masz pomierzone wydatki/ilości powietrza na okapie i kratce?

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.