Ponieważ wątek ten jest porozrzucany w różnych działach a przy tym dość często poruszany, proponuję aby zwolennicy izolowania budynków od wewnątrz przedstawili tu swoje argumenty na korzyść tego rozwiązania. Myślę, że zainteresuje to wiele osób na tym forum, które w różnych miejscach zadają pytania na ten temat wielkiemu zwolennikowi izolacji wewnętrznej panu TB. Przeglądając to forum od ponad roku ani razu nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytania o zalety tej metody. Z wyjątkiem propozycji przyjazdu na Bartycką.
Wszystkie znane mi sposoby wykonywania izolacji termicznych zakładają jej układanie od strony zewnętrznej. Dotyczy to wszelkich rurociągów, zbiorników itp. Jak również budynków. Wyjątki oczywiście są! W przypadku budynków, w których nie można naruszyć elewacji jest to jedyny sposób. I stosuje się go godząc się z jego wadami. Na polecanej przez p. TB stronie Isover i innych poświęconych izolowaniu rozwiązanie to jest pokazane tylko jako jedno z wielu możliwych. Jest ono również opisane w wielu podręcznikach budowlanych, z zaznaczeniem, że jest to rozwiązanie najgorsze. Przy okazji pytanie dla p. TB. Dlaczego grubość izolacji wewnętrznej ma wynosić 30 cm? A czemu nie 15, 25 albo 35? Jak wiadomo istnieje pojęcie optymalnej grubości izolacji. Czy w przypadku izolowania od wewnątrz 30 cm jest optymalne w każdym przypadku? Bez względu na materiał przegrody? Jej rodzaj? Strop, podłoga, ściana ganz egal? A co z klimatem wewnętrznym? Brak akumulacji ciepła napewno nie służy poprawie komfortu pomieszczeń. A co z kontrukcją budynku? Jak ona znosi stałe przebywanie w warunkach klimatu zewnętrznego i przy tym oddziaływanie od strony ludzi i procesów zachodzących wewnątrz budynku. Wewnętrzna izolacja termiczna jest pokryta izolacją paroszczelną. Ale nie ma izolacji doskonałej i zawsze jest możliwość przedostania się wilgoci pod tę warstwę. I co się wtedy dzieje? Jak wyschnie ściana z jakiegoś powodu zawilgocona np. zalana ulewnym deszczem? Myślę, że zwolennicy izolacji wewnętrznej udzielą rzetelnej odpowiedzi na te pytania.