No to mamy fajny temat.
Do Piotra i Praktykanta:
1. Przy tego typu wątpliwościach organem właściwym do interpretacji jest UNB (dla niewtajemniczonych Urząd Nadzoru Budowlanego)
2. Rzeczywiście ustawa jest ponad normą ale:
3. Ustawa dopuszcza inne grubości izolacji przyjęte przez projektanta pod warunkiem że to uzasadni ekonomicznie (fajne sformułowanie , pozwala na wszystko)
4. I teraz najciekawsze, czytałem ostatnio o wyroku NSA w procesie projektant - wykonawca. W skrócie: projektant przytoczył w projekcie starą normę, a wykonawca zrobił wg nowej wersji tej samej normy, i projektant wygrał. Interpretacja NSA: jeżeli projektant przywołuje w projekcie nawet nieaktualne normy to są one obligatoryjne dla wykonawcy.
A teraz mój kamyczek do dyskusji o izolacji.
Izolacja ogrzewania powietrznego 40 mm i 80 mm. Czyli jak mam wentylacje ,która nie nie pełni funkcji grzewczej to izolacja wg. normy?
I kolejna ciekawostka, czy centrala wentylacyjna zewnętrzna jest komponentem instalacji ogrzewania powietrznego czy nie? Bo jak tak to wszystkie centrale w ogrzewaniach powietrznych muszą spełniać nowe "Warunki ..." i mieć izolacja 80mm przy lambda 0,035 Mała rewolucja by się szykowała dla producentów. Na to pytanie będę miał niedługo interpretacje UNB.
Kolejna ciekawostka do dla jakiej temperatury przyjmować lambda do obliczeń, warunki nie podają.
Tak jak w kilku innych miejscach warunki są nieprecyzyjne.
Niestety jaki kraj takie prawo.