316
305
Strefa ekspertów HVACR

Grill węglowy w kuchni

Witam.
W pewnej kuchni powstal problem samozaplonu w kanalach wentylacyjnych. Zainstalowany jest okap nad grilem weglowym. Rozzazone wegliki sa porywane przez strumien usuwanego powietrza choc bez dzialania okapu tez leca samoczynnie do gory. W kanalach prawdopodobnie zbiera sie tluszcz i wtedy nastepuje samozaplon. Jak uniknac porywania rozzarzonych fragmetow wegla lub jak skutecznie separowac czasteczki tluszcz porywane przez ciag wentylacyjny?. Ponadto czy sa jakies wymagania np. co do odciagu spalin z takiego grila?. W jaki sposob odciac kanal wentylacyjny w przypadku powstania pozaru? Klapa pozarowa? ale jak sterowana?

Wystarczy zastosować dobry okap, tzn:
1.Można zastosować okap wyciągowy z wiązką wychwytującą "Captur Jet" - tak by nie doprowadzać do porywania kawałków węglików z paleniska.
2. Okap powinienn mieć wysokowydajne filtry tłuszczu -najlepiej typu cyklonowego, sprawnośc do 95 %
3. Okap może mieć filtry UV - zapobiegające przedostawaniu się tłuszczów - sprawność do 99,5 %
4. Okap może mieć zainstalowany system gaszenia pożaru typu np. Ansulex, składa się on z dysz + butli + wyzwalacza ręcznego
= okapy takie produkuje i sprzedaje firma Halton z Warszawy 022 672 85 81, od nich można dostać więcej materiałów
Z poważaniem
Tomasz S.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.