gadget!
Jako normalny człowiek masz Pan rację! Tu w większości "fachowe rady" są na poziomie humoru. Ale ja o potrzebie oszczędzania energii napisałem na serio. Bo niedługo wejdzie Dyrektywa unijna o certyfikatach dla budynków, oraz o zmniejszeniu emisji CO2 o ok. 26% ( o ile pamiętam)i jak zwykle Polska znajdzie się z "ręką w nocniku". Czego Panu i sobie nie życzę. Ale UE ma rację z emisją CO2! Pragnę tylko zwrócić uwagę, że Panu przy klimatyzacji chyba zbędny jest Pan kominiarz. A może Pan płaci za szczęście oglądania wygłupów tej najwyżej postawionej władzy w Polsce, w celu kontroli niedotlenienia mózgów? Przecież ich normalnym zajęciem powinien być czyszczenie komina! Kto jest od nich wyżej w Polsce? Chyba nikt! Niech Pan napisze, tak mam obowiązkowe kontrole choć mam klimatyzację w domu! A przecież u Pana "olej" się może zapalić szybciej niż wydychana prze ze mnie "sadza". Chyba jeszcze nie było przypadku, że olej w głowie się komuś zapalił, nawet w Polsce!? Nie wiem jednak, czy Pan rozumie Ustawodawcę, że ta kontrola jest obowiązkowa! A ja i pan nie mamy prawa utrudniać kominiarzowi wejścia na komin.Tylko Sanepidom komin jest nie potrzebny, co osobiście sprawdziłem w powiatowym i wojewódzkim! No i mie maja jeszcze nawet klimatyzacji. O klimatyzację mogą pisać podania! Urzędnik jest Boski, a więc w czym problem ustawowo nie musi oddychać! Ganiają więc sprawdzać stanowiska spawaczy, pracujących na świerzym powietrzu, u których od dziesięcioleci przekroczenia polskiegi NDS=0.5% jeszcze nie odkryto! Nie wiem czy wiedzą ,że 9000 mg/m3, to jest 9 g/ m3, bo zaoszczędzono by papieru i tuszu aby zapisać tę granicę "depresji i dyskonfortu" ,aby pokazać dbałość o BHP! Czy ci co wymyślili taką zabawę, to nie idioci? U mnie jest problem , bo nie ma ani drabiny, ani ław kominiarskich. Czy to jest normalne?! Bo zatwierdzono taki projekt! Ba z obliczeń wynika, że po blachach chodzenie wymaga spełnienia warunku i nośności na strzałkę ugięcia. A to znaczy, że przy q kor< 0.59 N/m2 kominiarz powinien mieć wielgachne buty! Tak około 3 m2 jeden! No i jak tu się nie pośmiać, przecież my nie jesteśmy państwem normalnych ludzi. Ostatnio czytałem o trosce UE o naszych przedszkolaków, którym odbija agresja. A jak ma im nie odbijać skoro jest tam zapewne "wentylacja grawitacyjna"! Pisałem ,że w sąsiednim państwie maja NDS dla CO2 w DIN 1946! Łatwo to można sprawdzić w czytelni norm, że tam każdemu przysługuje czyste powietrze , bo S CO2< 0.15 %! więcej to ADHD! A więc u nas jak nikt o tym nie wie, to może nie chodzi o bezpieczeństwo ppoż. przy tej kontroli, tylko o szukanie grawitacji działającej w kierunku nieba? To rzeczywiście trudne będzie naukowo do udowodnienia szczególnie latem! Wie Pan ,że kiedyś w Polsce wschody i zachody słońca były wielką tajemnicą państwową? Nie można było tego publikować! Bo Polacy uciekając z tego "raju" mogli skorzystać z ciemności nocy! Do chyba zostało w budownictwie, bo na tym forum "ciemnota budowlana" prawie zawsze jest górą! Chyba nie ma Pan do mnie żalu i radzę sprawdzić S CO2! To jest moja dobra rada!