331
331
331
330
330
330
305
317
328
305
317
Strefa ekspertów HVACR

Gdzie załatwiać legalnie przeróbkę wentylacji?

Chcę zmienić obecną wentylację grawitacyjną na mechaniczną. Niestety, firmy wentylacyjne niechętnie robią projekt wentylacji, a najchętniej to sprzedałyby mi sam rekuperator z wysoką marżą i na tym koniec. Dodatkowo, nie biorą odpowiedzialności za jakieś "dodatkowe zadania" jak kucie, odprowadzenie skroplin, podłączenie instalacji elektrycznej no i oczywiście zamurowanie tego.
Przeraża mnie fakt, że firmy które sprzedają rekuperatory w ogóle nie interesują się tym czy mam np. piecyk gazowy z otwartą komorą spalania. Wiem, że nie można na nikim polegać, więc pytam na forum.
PYTANIE:
Chcę to zrobić wszystko legalnie z projektami. Gdzie mam zgłościć to? W nadzorze budowlanym?

Chcę zmienić obecną wentylację grawitacyjną na mechaniczną. Niestety, firmy wentylacyjne niechętnie robią projekt wentylacji, a najchętniej to sprzedałyby mi sam rekuperator z wysoką marżą i na tym koniec. Dodatkowo, nie biorą odpowiedzialności za jakieś dodatkowe zadania jak kucie, odprowadzenie skroplin, podłączenie instalacji elektrycznej no i oczywiście zamurowanie tego.
Przeraża mnie fakt, że firmy które sprzedają rekuperatory w ogóle nie interesują się tym czy mam np. piecyk gazowy z otwartą komorą spalania. Wiem, że nie można na nikim polegać, więc pytam na forum.
PYTANIE:
Chcę to zrobić wszystko legalnie z projektami. Gdzie mam zgłościć to? W nadzorze budowlanym?
Śmiech na sali!!
Chłopie nie robisz wentylacji w zakaldzie rpzemysłowym tylko domku!
Nie dziw sie ze nie chca robic przekuc oraz murować to nie budowlańcy!! Widze ze jesteś typem czlowieka tzw. muratorowicza co wszystko wyczytal w gazetach i wszystko wie lepiej a zapłacić chciałbym 1zł za intalacje.

Panie Lew2, jeżeli chodzi o stronę prawną, to należało by się zgłosić do wydziału architektury starostwa powiatowegoi wypełnić formularz tzw. zgłoszenia prac remontowo - budowlanych. Musi Pan załaczyć do niego akt własności, mogą wymagać jakiś rysunków, a w sumie projekt może załatwić sprawę.
Jeżeli chodzi o firmę projektowo - wykonawczą to może albo, żle Pan trafił, albo się Państwo nie dogadali. Proszę o podanie regionu Polski, to może uda mi się kogoś polecić.

Proszę o podanie regionu Polski, to może uda mi się kogoś polecić.
Kraków (południe Polski). Proszę o polecenie kogoś.

Widze ze jesteś typem czlowieka tzw. muratorowicza co wszystko wyczytal w gazetach i wszystko wie lepiej a zapłacić chciałbym 1zł za intalacje.

Wręcz przeciwnie - chciałem zlecić projekt i zapłacić za projekt i instalację, ale widzę że nie ma komu i za co. Muszę sam studiować wszystko i dopilnować, chociaż nie mam na to ochoty. Goście najpierw mi zainstalują rekuperator, a potem sam się muszę douczać, że powinienem zmienić piec na "z zamkniętą komorą spalania" i co się okazuje ten piec jest większy od mojego obecnego, kto mi potem przesunie rekuperator o 20 cm w lewo? Goście mówią że "instalacja pieca ich nie obchodzi", rozumiem ale mogliby przynajmniej powiedzieć że powinienem piec wymienić. Czy to że piec pobiera powietrze z łazienki nie powinno być ujęte w planie wentylacji? Wiem, za dużo wymagam od "budowlańców".

Warunki techniczne nie zabraniają stosowania wentylacji mechanicznej w pom. z kotłami z otwarta komora spalania.Musi to jednak być wentylacja zrównoważona(tyle samo nawiewamy co wywiewamy) lub nadciśnieniowa (wiecej nawiewamy niz wyciągamy).Jezeli piec zamontowany jest w łazience to ja nie robiłbym nadciśnienia bo zapachy z łazienki wydostawałyby sie na zewnątrz.Zrobiłym zrównoważoną a u spodu drzwi zamonowałbym kratke kontaktową-piec sam zaciągnie powietrze potrzebne do spalania.

Panie Lew2, proszę o podanie maila. Prześle panu adresy firm. Nie chcę ujawniać ich tutaj, żeby nie być posądzoną o kryptoreklamę na forum.

Panie Lew2, proszę o podanie maila. Prześle panu adresy firm. Nie chcę ujawniać ich tutaj, żeby nie być posądzoną o kryptoreklamę na forum.
Mój mail jest dostępny w moim profilu, oraz na każdym z postów powyżej pojawia się po lewej stronie. Nie chcę go jawnie wpisywać w obawie przed automatami skanującymi. Zresztą otrzymałem już zgłoszenie jednej z firm na mojego maila tyle, że firma z Warszawy, a przypomnę że mieszkam w Krakowie.

Robimy w całej Europie.

Robimy w całej Europie.
W Irlandii tez dalibyscie rade? Pytam bo wolalbym firme niz samemu sobie robic.

Robiliśmy sporo w Anglii, po wymianie kominków na elektryczne, anglicy masowo zaczeli wymieniać okna i wille z cegiełki troszkę zaczeły porastać...

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.