331
331
331
330
330
330
332
305
317
332
305
Strefa ekspertów HVACR

co lepsze wymiennik płytowy czy JAD

Mam problem dużo się mówi ale nikt konkretnie nie powie co lepsze jad czy płytowy?

a co to ma wspólnego z wentylacją?

co jest lepsze woda czy powietrze ?
"lepszość" jest pojęciem b. względnym - prosze podać zastosowanie, cel, urządzenie a wtedy możemy podyskutować
pozdr

Wymiennik płytowy (skręcany, lutowany) jest technologicznie o klasę lepszy od wymienników helikoidalnych typu JAD. Za wyjątkiem jednego parametru!!! Klasa czystości wody :-).

Kris ma rację!!!
Jadzdik - Jad ma więcej zalet, oczywiście zalety te są wazne tylko dla okreslonych aplikacji.

pracuję w zakładzie produkującym oba typy więc chyba mogę się wypowiedzieć :)
1.porównałbym te dwa typy do ciężarówki i autobusu - i jednym i drugim mozna wozić kamienie i ludzi - tylko kazdy z nich do innych zastosowań jest projektowany i w swojej klasie ładunku każdy z nich jest lepszy
2.proponowany podział:
JAD - spore różnice temperatur pomiędzy odbiorem i zasilaniem, układy z zasilaniem parą, media zanieczyszczone, przykładowo: węzły przemysłowe, kotłownie parowe, duże węzły grupowe
wymiennik płytowy - zblizone parametry temperaturowe (np: zasilanie 90/70; odbiór 10/60), wszelkiego rodzaju "małe węzły" - domowe kotłownie itp, układy kominkowe, solarne
3.jak to się ma do klimatyzacji i wentylacji - obecnie sprzedajemy do tych układów wym.płytowe, aczkolwiek na rynku jest jeszcze spora grupa naszych pomp ciepła na wymiennikach typu JAD - okazało się że: brak problemów z zanieczyszczeniem, dużo łatwiejsza regulacja - większa bezwładność i "zapas bezpieczeństwa" wymiennika - to powoduje że jak już klient wziął taką pompę to nie chce jej wymienić na pompę z wym.płytowym
4.mówienie o tym ze JAD jest "stary","o dużo mniejszej sprawności" itd itp to tylko agresywny marketing firm produkujących jedynie wym.płytowe i nie ma żadnego uzasadnienia :)

witam..........poszukuje najtańszego wymiennika płytowego marek@korbi.com.pl

witam..........poszukuje najtańszego wymiennika płytowego marek@korbi.com.pl

Mam pytanie. Czy ktos posiada jakieś instrukcje i schematy chłodnic płytowych i ruruwych??
Pomoze mi to w pisaniu pracy inż

Tomku ...fajny post.
Potwierdził moje poglądy ..ale co najważniejsze: fachowe wyjaśnienie problemu :)
Pozdrawiam

Pamiętam mój pierwszy projekt :
W technologii zakładu produkcyjnego pozostawało bardzo duzo mazutu o wysokiej temperaturze(nie pamiętam jakiej). Zaprojektowałam układ odzysku ciepła z tego mazutu właśnie na jadach.(oczywiście pod okiem starszych kolegów).
Waznym argumentem było również to, że wymienniki typu JAD posiadały mniejsze opory niż płytowe, co w przypadku pomp dla mazutu miało kolosalne znaczenie.
Panowie od wymiennikiów płytowych różnych firm, też używali argumentu, że JADY są przestarzałe.

Co do wymiennika mazutu na płytowych też jest to możliwe. Z tego co wiem tylko jedna firma podjeła się zastosowania płytówki na mazut w elektrowni i jest to firma TENEZ . Firma oferuje unikalne na rynku polskim wymienniki ciepła spawane ( nie mylić z lutowanymi !!!). Może są minimalnie droższe przy zakupie ale zakup szybko sie zwraca ( nie ma konieczności wymiany drogich uszczelek , a żywotność spawanych plytówek jest bardzo duża ...
Polecam lekture :
http://www.hard.com.pl/wymienniki/spawane.htm
Strona główna TENEZ:
http://www.hard.com.pl/wymienniki/

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.