Nie przekonaliście mnie Panowie ze Baypass jest potrzebny w rekuperatorze. Co do lata w porze dnia zgodzimy sie na pewno ze powetrze musi byc odzyskiwane, czyli przez baypass nie idzie. Bo nie będziemy grzać mieszkania kiedy chcemy chłodu. Co do lata w nocy, ( zakładam chłodną noc) sądze że temperatura w mieszkaniu nie spadnie tak jak na zewnatrz. Budynek jakimś akumulatorem ciepła jest. Nie chce tu filozofować ale na pewno nikt nie zmarznie. Wskazane jest nawet sen przy niższej temperaturze.
W kwesti która poruszył Pan T. Brzęczkowski , nie mam za bardzo doświadzcenia. Ja opieram się na zasadzie i tym co mówią przepisy , że albo mamy wentylację mechaniczną , albo grawitacyjna . Wentylacji mechanicznej z grawitacyjna sie nie łączy. A kominek to trochę taka dziwna sprawa, może nie jestem za bardzo w temacie ale dla mnie to rozwiązanie jest połaczeniem tych dwóch wentylacji. Chyba ze któś robi taki wypas , że zamyka komorę spalania i dostarcza do niej osobnym kanałem powietrze do spalania, które ucieka ze spalinami. Teoretycznie słyszałem ale jeszcze na własne oczy nie widziałem takiego rozwiązania. Chodz już kilka kominków widziałem u znajomych. Wg. mnie nie można powietrzem wentylacji mechanicznej dostarczać powietrza do spalania kominka
Pzdr
Stefan