Witam Serdecznie,
W sierpniu zadałem pytanie o rozwiązania dla basenu przydomowego w Łodzi. Dom jest już na etapie kończenia ścian i niedługo będzie przykrywany dachem. Jest to moment kiedy konkretnie myślę o pracach instalacyjnych. Ciągle można jeszcze wprowadzić zmiany ułatwiające późniejsze prace przy montażu wentylacji. Serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem i wszystkie odpowiedzi na forum. Przeczytałem je uważnie i oczywiście biorę pod uwagę.
Inwestycja jest specyficzna. W młodości trenowałem pływanie i zawsze marzyłem, żeby mieć możliwość uprawiania tego sportu w domu. Basen nie jest budowany na pokaz. Ma służyć jedynie mnie i mojej rodzinie. Spełniam to marzenie, ale przy założeniu rozsądnego podejścia do sprawy. Mam świadomość, że basen jest sporym wydatkiem zarówno na poziomie inwestycji jak i utrzymania, ale nie chciałbym wydawać pieniędzy na coś co w moim przypadku jest niekonieczne lub wręcz zbędne.
Zgodnie z poradą zacząłem rozglądać się za producentami central i systemów basenowych. Wiem, że nie uda się sprawy załatwić za parę groszy ale różnice na poziomie kilkunastu tysięcy mają już dla mnie bardzo duże znaczenie.
Większość firm, z którymi się kontaktowałem nie widzi problemu. Niestety, gdy zaczynam drążyć okazuje się, że nigdy tego nie robiły i wiedzę mają jedynie teoretyczną. Jednocześnie słysząc, że chcę wentylacje do basenu zacierają ręce i proponują wymyślne systemy wychodząc z założenia – „jak go stać na dom z basenem to kilkadziesiąt tysięcy uda się dodatkowo zarobić”. Niestety nie mam nadmiaru gotówki, dom buduję w kredycie i do każdego cudownego rozwiązania, które ma się rzekomo zwrócić w 10 lat muszę doliczyć jeszcze odsetki. Duże firmy z doświadczeniami proponują rozwiązania jak z publicznej pływalni.
Nie podjąłem też jeszcze ostatecznych decyzji co do systemów ogrzewania w domu. Być może udałoby się kompleksowo załatwić temat ogrzewania i wentylacji w jednej firmie?
W dzisiejszych czasach jest setka różnych rozwiązań i każda z firm dystrybuujących uważa, że jej są najlepsze. W tej chwili rozważam następujące opcje. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem na basenie. Nie przekonuje mnie osuszacz ścienny zawieszany na basenie (drogi i nie wymienia powietrza). Centrala - nie wiem – może przy połączeniu z wentylacją domu pozwoli uniknąć nadmiernych kosztów ogrzewania? Ogrzewanie piec gazowy i pewnie dodatkowo kolektory na dachu basenu. Grzejniki na ścianach i może podłogowe (powierzchnia podłogi to pasek jedynie kilkadziesiąt centymetrów wokół basenu). Z pompy ciepła zrezygnowałem (znajomym w okolicy się nie sprawdziły).
Nie wykluczam płaszcza wodnego przy kominku, ale raczej jako ciekawe uzupełnienie niż realne źródło ciepła.
Poprzednia dyskusja bardzo mi pomogła. Mam nadzieje na kolejne Państwa wypowiedzi, które podsuną ciekawe i praktyczne rozwiązania. Pomocne będą również porady, na co powinienem zwrócić uwagę w rozmowach z firmami i o jakie szczegóły się pytać?
Pozdrawiam Serdecznie,
Pływak