Chłodnie magazynowe to obiekty dedykowane do przechowywania półproduktów i produktów spożywczych, towarów biofarmaceutycznych czy kwiatów, a w zamrażalni – także lodów i mrożonek. Są ważnym elementem łańcucha chłodniczego, znajdując zastosowanie u producentów żywności, w punktach skupów, zakładach przetwórczych czy punktach żywienia zbiorowego. Zapewniają optymalne warunki temperaturowe dla każdej z grup produktów, skutecznie izolując je od zewnętrznej temperatury. W konsekwencji pomagają hamować procesy bakteryjne, biochemiczne i chemiczne, wydłużając świeżość i wysoką jakość poszczególnych towarów. Chłodnie magazynowe lub zamrażalnia są zbudowane z płyt warstwowych oraz wyposażane w instalacje chłodnicze – najczęściej agregaty lub monobloki. Mogą także posiadać wzmacniane drzwi chłodnicze lub mroźnicze czy też alarm sygnalizujący obecność człowieka w komorze. Wykonywane na indywidualne zamówienie, umożliwiają precyzyjne dopasowanie ich wymiarów i pojemności do potrzeb inwestora. Wykazują dużą funkcjonalność i trwałość, a dzięki wysokiej szczelności gazowej i izolacyjności termicznej – są również ekonomiczne i energooszczędne w bieżącej eksploatacji.