329
329
329
332
317
305
332
317
Strefa ekspertów HVACR

zagadka?

dlaczego cieple powietrze unosi sie do góry

bo nie unosi się do dołu

bo nie unosi się do dołu
tyle to i ja wiem, mondralo

Analizując twoje pytanie zauważyłem ciekawą sprawę ciepła woda równiez unosi się do góry. Efekt ten można zaobserwować np w termach.
czyżby ciepło ciągneło do słońca???

żeby było ciekawiej zimne powietrze opada w dół

To chyba nie tak - lód pływa po wodzie, na granicy lodu i wody jest temperatura 0 stopni,a głębiej jest wyższa - czyli jednak zimne leci do góry

a zimne ognie? lecą w górę.
a z tą wodą... gdyby lód tonął to ryby by wypchło a one futrów nie mają.

Mam jeszcze jeden przykład,ze zimne leci do góry - gdy lecisz samolotem to na zewnątrz jest powiedzmy -30, gdy samolot leci nad afryka a tam +40

te + 40 to temperatura powietrza a te -30 to czego? na 10km

dlaczego cieple powietrze unosi sie do góry
ruchy konwekcyjne.... proponuje poczytać na wikipedii, zwiazane jest to także ze zmianą gęstości w zaleznosci od temperatury...

Tomek jak widzisz sam - pierniczą! A już przed Newtonem wiedziano co to jest wypór! Arhimedes to liczył. Ważono mierzono podobno nawet tak sprawdzano złoto, czy nie jest podrobione. Ach jakie to były czasy - nauka kwitła! Ale teraz siła wyporu to zdaniem uprawnionych CO2 nie obowiązuje! Według uprawnionych teraz mają kłopoty z Prawem Newtona i dla tego wg uprawnionych grawitacja zmienia kierunek za pomoca komina! Robisz dziurę w dachu i po kłopocie- grawitacja działa w druga stonę niż w podręcznikach fizyki wspominających o Newtonie!

Od razu pierniczą.
Oba przykłady które podałęm są prawdziwe.
A ty piszesz o jakiś wyporach, Newtonach, kominach i tym podobnych ale przykładów to nie masz

Polecam przanalizowanie tabeli w nowym polskim wydaniu Recknagla. Strona 93 tabela 1.3.1-3.
Tak do informacji ogólnej... Im wyzsza temperatura tym mniejsza gęstość powietrza. Dlatego "unosi się " do góry. Oczywiście zakładamy, że ciśnienie jest stałe.
Panie SMARC, bardziej nie dało sie zaplątać tego tematu!?

pewnie to są żarty, ale jeżeli nie, to źle świadczy o poziomie inżynierskim

Olu a kiedy tu były problemy inżynierskie? Ciemnota inżynierska w tym kraju bierze się z braku obliczeń kominów! Olu,a czego Ty się spodziewałaś, że w polskim wydaniu Recknagla będzie na opak? To jest możliwe, ja nawet znam podobne tłumaczenia tego podręcznika ( za drogi dla mnie emeryta). Patrzę na tłumaczenie tłumaczenia w postaci tabeli; u Recknagla pisze, ze 5-6 % CO2 działa jak podanie kurary, a w tłumaczeniu tłumaczenia (a więc z polskiego na polskie) pisze ,że są kłopoty z oddychaniem! Olu od kiedy trup ma kłopoty z oddychaniem? Jak wiesz ja lubię patrzeć na rozwój efektu cieplarnianego i dla tego zbieram pisma, aby uzasadnić twierdzenie z Recknagla o 400 ppm C02 jako "ucisku w głowie". Być może oni piszą pod wpływem "powietrza" zawierającym same CO2, bo w Polsce CO2 oficjalnie ideologicznie ( wg GIS, co mam na piśmie)nie szkodzi! Ja rozumiem "tomka" pytanie jemu po prostu odbija. On zapewne, włączył piecyk gazowy i zastosował wymiennik ciepla i dziwi się, że spaliny dają taki efekt oszołomienia. Tylu tu dyskutantów, a moje zadanie z kominami nikt nie policzył. Połowa pytań na tym forum dotyczy siły wyporu w kominie- zwanego "grawitacją kominową". Jedni chcą ją wspomagać inni widzą różne kierunki grawitacji. To prawda np u mnie w WC działa zgodnie z prawiem Newtona, a w kuchni odwrotnie, choć gazy wylotowe ze mnie są ciepłe! Ot chyba paradoks? Tylko jak przekonać Pana kominiarza do wentylatora w WC?

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.