Piec jest weglowy o,8 m3, instalacja zrobiona z miedzi cześć instalacji jest nad piwnicami i tam obieg jest prawidłowy, w cześci niepodpiwniczonej jest instalacja o wymuszonym obiegu(ale było sprawdzane i przy powolnym rozgrzewaniu jest możliwośc ruszenia że działa bez wymuszonego obiegu). na cześci podpiwniczonej jest nirmalnie z z podłogi wychodzi zasilanie i do podłogi wraca , a przy częsci nie podpiwniczonej jest zasilanie górą pod sufitem( jest podwieszany więc nie widac rur)ale tam jest jeden grzejnik co ma długi powrót ok 20 m i tam nie zadobrze grzeje jak również jeden grzejnik co powinien chodzic na grawitacji bo jest w częsci z piwnicą. no ale jak pompa ruszy to jest wszystko ok no oczywiście jest również bojler na wezownice z pieca tam jest rurka calowa co by dobrze grzał jak grzeje tylko wodę, instalacja jest tak wykonana że do grzejników dochodżą rurku 15mm, grzejniki nowe w 10 elementów wchodzi 3 l wody a cała instalacja to 150l. Problem jest w chwili gdy temperatura sie podnosi do 40 stopni i wówczas jest włanczana automatycznie pompa i otóż nieraz słychać stuknięcie czyli zadziałanie zaworu (teoretycznie bo nie zawsze zadziała) a nieraz wogóle nie ma stuknięcia i dopiero po uderzeniu lekko w zawór i po włączeni pompy słychac to stuknięcie no ale nie zawsze jak go słychać to znaczy że wszystko ok. i własnie mi o to chodzi co może byc przyczyną że ten zawwwór nie zadzaiła. Zawór był wymieniony miesiąc temu bo myslałem że coś tam nie ta a tu sie okazało że tamten był ok bo jak było wcześniej jest i teraz, w czy może być problem bo wyjscie z pieca jest zrobione na dwa cale zawór też na dwa cale a obieg przez pompe i pompa na cal czy może pompa nie daje dobrego ciśnienia, a jak ie daje to dlaczego po uderzeniu w zawór na wyłaczonej pompie i po jej włączeniu za ktrymś tam razem zadziałą i jest dobrze wymuszony obieg. czy może danie rury calowej do ogrzewania termy 10cm przed rozgałezieniem sie instalacji( pionu) na grzejniki wprowada jakieś zawirowanie( myślę ze nie i kolega hydraulig twierdzi że nie), więc w czym może być sorawa jak ktos wie to prosze niech sie podzieli uwagami moze wreszcie bedę palił w piecu bez stresu czy zadzaiła czy zagotuje , Z góry dziękuje