331
331
331
330
330
330
317
305
328
317
305
Strefa ekspertów HVACR

wyrzutnia do kotlowni

jestem na etapie fundamentow, na wiosne mury, mam dylematy dotyczace wentylacji mechabicznej, rekuperator umieszcze w kotlowni, w kotlowni znajdowac sie bedzie piec na paliwo stale z otwarta komora spalania, kotlownia bedzie miala w kominie swoj kanal wentylacji grawitacyjnej i bedzie szczelnie odizolowana od reszty domu, czy wyrzutnie z rekuperatora moge zakonczyc w kotlowni? tak zeby powietrze wyrzucane z reku pompowane bylo do kotlowni? w sezonie letnim w kotlowni panowaloby lekkie nadcisnienie i powietrze uciekaloby na zewnatrz domu kanalem od wentylacji grawitacyjnej kotlowni, natomiast w sezonie grzewczym, powietrze to byloby zuzywane do spalania w piecu.
????

Oczywiście , ze tak nadciśnienie wpomaga spalanie, a nie podciśnienie (grawitacja) Z tym że ja bym wyrzucił kotłownię i zaizolował chałupę.

Wentylek - brawo :))))))))))))))))))))))))

Po co kotłownia :) po co rekuperator :) najlepiej kup sobie rolke wełny i zaizoluj się sam :)
Głupie gadanie.

A co będzie gdy wentylacja nechaniczna nie bedzie działać, a do kotłowni zawieje wiater , a na kominie wentylacji grawitacyjnej kotłowni siądzie ptaszek ( z ptasią grypą i swoją upierzoną d... zablokuje komin )i zrobi się lekkie nadciśnienie. Wyciąg mechaniczny zaczne działać jak nawiew całe powietrze z kotłowni będzie w chałupie. Fajnie Sytuacja 1: 1 000 000 ale zawsze hehehe.

Nie działająca wentylacja mechaniczna, działa jak grawitacyjna, więc o co chodzi? Np rekuperator w domu parter + poddasze z czerpnią 50 cm nad gruntem i wyrzutnią na dachu pracował na 100m3/h, a zimą po wyjęciu wtyczki dawał 75 m3/h

Jeżeli mechanicznie wyciągamy powietrze z domu nawet przez rekuperator to rzadko się zdarza, że takie układy (domowe do 500 m3/h) maja przepustnice ze spręzyna powrotna zamykającą przekrój kiedy urzadzenie nie działa. Chodzi mi o to, że w tym układzie istnieje bezposrednie połączenie kotłowni z mieszkaniem poprzez kanał wentylacyjny w tym przypadku wyciągowy. Przy niedziałającej went mechanicznej i niekorzystnych warunkach w kotłowni moze się zdarzyć, że nawiejemy grawitacyjne spaliny do mieszkania. ( ale jak juz mówiłem syt. 1: 1000000, ale ktoś wygrywa w totka)

Czyli pomijajac ten zadki przypadek taki uklad moze dzialac... wiec mam jeszcze jedno pytanie.
- mamy sciane na ktorej jest komin, po jednej stronie tej sciany jest piec z otwarta komora spalania w kotlowni, kotlownia jest j.w. odizolowana szczelnie od reszty budynku, a po drugiej stronie komina jest kominek w salonie... czy jako czerpnie powietrza dla tego kominka moge wykozystac kotlowie?

Ja bym zrobił reuperator z biegiem kominkowym i po ryzyku, bez zimnych nawiewów.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.