Wymieniam instalację CO. Budynek ma 15 lat. Mam problem ponieważ pod oknami są tzw. "wnęki". Nie wiem czy je zamurować czy zostawić. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań.
Wymieniam instalację CO. Budynek ma 15 lat. Mam problem ponieważ pod oknami są tzw. "wnęki". Nie wiem czy je zamurować czy zostawić. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań.
Jak masz wnęki to ściana we wnęce to pewnie pojedyncza cegła lub pół pustaka (strata ciepła na zewnątrz). Jak najbardziej zamurować tylko dać najpierw styropian od ściany i dopiero cegła/pustak. Nowoczesne grzejniki panelowe wymagają obiegu powietrza i żeby dobrze grzały musi być odpowiednia odległość krawędzi dolnej grzejnika od podłogi i krawędzi górnej od np. wystającego parapetu. Montując grzejnik we wnęce ograniczysz jego sprawność, co może skończyć się tym, że w pomieszczeniu będzie chłodno mimo poprawnie dobranej mocy grzejnika. Przy dobieraniu mocy grzejnika należy również zwrócić uwagę na to, że zawory termostatyczne również skutecznie ograniczają sprawność grzejnika (nawet o 50%), niestety sam sprawdziłem to w swojej nowej instalacji C0 z kotłem miałowym i po pierwszym roku zdemontowaliśmy termostaty i założyliśmy zwykłe kulowe zawory. Po zdemontowaniu termostatów skończył się również problem z zapowietrzaniem układu, pomimo zamontowanych automatycznych odpowietrzników :(, przy zaworach kulowych powietrze dochodzi do nich, słychać psyk i po problemie.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź Ci pomoże.
Tematy na forum