Witam, mam w planach zainstalowanie w nowo budowanym domu wentylacji hybrydowej. Chciałbym zasięgnąć opinii o tym rodzaju wentylacji. Zgłosiłem się do pewnej firmy o wycenę takowej inwestycji. Koszt takiego przedsięwzięcia dla 120m domu został oszacowany na około 22 tys. Dostawcą osprzętu będzie firma Darco.
Chciałbym zapytać czy koszt takiego przedsięwzięcia mieści się waszym zdaniem w średnich widełkach za taką usługę ?
Kolejne pytanie odnosi się do kosztów eksploatacji owego systemu wentylacji. O ile turbowenty nie pobierają dużo energii, to w projekcie mamy zastosować aż 6 nawietrzaków z grzałkami. Grzałki załączają się gdy temperatura powietrza na zewnątrz spadnie poniżej 4/5 stopni. Moc jednej grzałki to aż 270W. Macie może doświadczenia z tego typu systemami ? Średnia temperatura poniżej 5 stopni w Polsce utrzymuje się średnio przez około 4 miesiące (wiadomo, może być różnie, nie sposób dokładnie ocenić). Martwi mnie że koszty energii elektrycznej mogą przekroczyć korzyści z zastosowania hybrydówki.
Będę wdzięczny za każdą poradę lub opinię w tym temacie. Pozdrawiam!