Witam serdecznie,
Spotkałem się z małym problemem. Mam do opracowania na własny użytek wentylator do wyciągu (przemysłowego - metoda chałupnicza) gdzie schemat jest następujący:
beczka 200-300L --> opary zbierają się w okapie --> rura wentylacyjna PP/PE twarda 100mm --> wentylator (tutaj będzie pytanie) --> rura wentylacyjna PP/PE --> wejście do beczki rurą PP/PE pionową, na końcu sito na głębokość 0.4 - 0.5m, gęstość można przyjąć wody --> dalej upustem fi100 PP/PE na powietrze
pytanie dotyczy wentylatora... potrzebuję przepchnąć bąbel z oparami do środowiska wodnego. Z prostych wyliczeń wynika że deltaP=ro*g*h = 1000*10*0.5 = 5000Pa !!! to proste obliczenie z mechaniki płynów na deltę p. Jakiś parametr musiałem pomiąć bo nie wiem co zapewni mi tak olbrzymi spręż - ubikacjowe TT albo TD ze sprężem 250-400Pa na olbrzymich centralach po 1500Pa kończąc (za mały spręż). Potrzebuję jakiegoś wentylatora oddymiającego z dużą mocą czy może jakąś głupotę powyżej zaserwowałem. Dajcie Panowie/Panie jakieś info, z wentylacją nie miałem kompletnie nic wspólnego.
pozdrawiam,
Bartosz.