Mam problem jak określić temperature powietrza nawiewanego do pomieszczenia. Mam malickiego ale tam nie jest to jasno wytłumaczone.Na zajęciach po prostu ją przyjmowaliśmy, ale terez piszę prace i tak się nie da.Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Mam problem jak określić temperature powietrza nawiewanego do pomieszczenia. Mam malickiego ale tam nie jest to jasno wytłumaczone.Na zajęciach po prostu ją przyjmowaliśmy, ale terez piszę prace i tak się nie da.Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Musisz zalozyc jakiego rodzaju nawiewnika bediesz uzywal i na jakiej wysokosci umiescisz nawiew. Nastepnie z katalogu nawiewnikow dobierzesz temperature nawiewu.
Generalnie (spod duzego palca) jesli nawiewasz z gory okolo 10 stopni delta T, czyli roznicz miedzy pomieszczeniem i nawiewem. Jesli nawiewasz bezposrednio do strefy przebywania ludzi, ponizej 1.8 metra to 2 to max stopnie deltaT.
Przy pierwszej wartosci musisz zwrocic uwage, co dostaniesz z chlonicy, bo jesli np temp, w pomieszczeniu jest 20 i deltaT 10, to nawiew wychodzi 10C (celcjuszow), a to moze byc problematyczne, czy uzyskasz.
I to by bylo na tyle.
Wesolej zabawy.
bronek
Tematy na forum